aA
Pasaulinio garso dirigentas Danielis Barenholmas Izraelyje buvo apšauktas fašistu, kai jo diriguojamas Berlyno orkestras atliko Adolfo Hitlerio mėgstamo kompozitoriaus Richardo Wagnerio kūrinį. Kai kurie žiūrovai paliko salę.
Music note
Ištisus dešimtmečius Izraelyje neoficialiai buvo draudžiama atlikti R.Wagnerio muziką dėl kraupių asociacijų su A.Hitleriu, kurio teorijos apie rasės grynumą ir žydų naikinimą buvo iš dalies paimtos iš garsaus kompozitoriaus antisemitinių rašinių.

Per kasmetinį Izraelio festivalį dirigentas D.Barenholmas ketino diriguoti R.Wagnerio "Valkirijai", tačiau Izraelio parlamento nariams ir holokaustą išgyvenusiems asmenims pasipriešinus buvo atliekami Igorio Stravinskio kūriniai.

Vis dėlto šeštadienio vakarą koncertui einant į pabaigą Argentinoje gimęs dirigentas kreipėsi į publiką, sakydamas kad atliks ištrauką iš R.Wagnerio operos "Tristanas ir Izolda", o jei yra prieštaraujančiųjų, jie gali palikti salę. Kelios dešimtys žiūrovų šaukdami: "Fašistas!" ir "Važiuok iš čia!" bei trinksėdami durimis išėjo.

Nacius medžiojančio Simono Wiesenthalio centro vadovas Efraimas Zuroffas apkaltino vokiečių orkestro dirigentą "kultūros išžaginimu".

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"