aA
Laikinai einantis kultūros ministro pareigas Gintautas Kėvišas, trečiadienį vos spėjo į paskutinį vienuoliktosios Vyriausybės posėdį mat tik išvakarėse grįžo iš savo eilinio vojažo po pasaulio sostines. Šįkart jis lankėsi Amsterdame. Būdamas valstybės pareigūnas, jis sugebėjo tenkinti privačius interesus.
Gintautas Kėvišas
Gintautas Kėvišas
© ELTA
  • Skandalas
  • Bukletas
  • Pažeidimai

    Laikinasis kultūros ministras G.Kėvišas, šnekama, turi hobį - siekia aplankyti visų pasaulio šalių sostines. Čia itin pravertė jo einamos pareigos. Tiesa, šįkart į Amsterdamą jis keliavo nemokamų atostogų sąskaita. Tik 2 dienas sugaišo svetur - tiek įforminęs atostogas.

    Tiesa yra ta, kad ir būdamas Nacionalinės filharmonijos vadovu, ir dirbdamas ministru jis darbe pasirodydavo it jaunas mėnulis. Jis dėl užimtumo buvo beveik nepasiekiamas kultūros žmonėms. LŽ, be kita ko, sudomino ir dar vienas ministro dėka prasidėjęs skandalas dėl autorinių teisių nuolatinių pažeidimų būnant užsienio kelionėse. Blogiausia, kad tai daroma Lietuvos vardu.

    Skandalas

    G.Kėvišas itin didžiuojasi, kad būdamas Nacionalinės filharmonijos direktoriumi sykiu dirbo Monake koncertų agentūros "Old and new Monte Carlo" direktoriumi.

    Nuo tada prasidėjo ir jo kelionė po pasaulį su žymiausiomis muzikos žvaigždėmis. Jis organizavo Nacionalinio simfoninio orkestro, nacionalinio baleto, Kauno valstybinio choro koncertus bent pusšimtyje valstybių, dirigentu kviesdamas žymiausią muzikos žvaigždę - M.Rostropovičių.

    Ir šiemet įvyko tokia kelionė į Japoniją, ten važiavo nacionalinio baleto trupė - 170 atlikėjų. Japonų žiūrovams buvo parodytas baletas "Romeo ir Džuljeta". Orkestrui dirigavo maestro Mstislavas Rostropovičius. Baleto choreografas Vladimiras Vasiljevas apie Lietuvoje pastatyto baleto trupės kelionę sužinojo... iš Japonijoje išleisto 2001-2002 metų meno kolektyvų sąvado.

    Bukletas

    Buklete, išleistame Japonijoje, supažindinama su meno kolektyvais, gastroliuojančiais Tekančios saulės šalyje 20012002 metais. Jame pristatomas koncertas baletas "Romeo ir Džuljeta" - po pavadinimu maestro M.Rostropovičiaus pavardė. Tolėliau - choreografo V.Vasiljevo. Visai mažutėm raidėm - Lietuvos baletas, paminėta ir baleto primabalerina Eglė Špokaitė.

    Kažkodėl per kitus meno kolektyvų pristatymus skamba Filadelfijos orkestras, Sankt Peterburgo, Prahos, Leipcigo filharmonijų orkestrai. Tad aiškinimai, kad G.Kėvišo palaimintos išvykos su pasaulio garsenybėmis garsina ir Lietuvos vardą, - su tiesa prasilenkia. Juolab kažkodėl Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro artistų kelionės į Japoniją organizatore paskiriama Nacionalinės filharmonijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Prūsevičienė, artimas ministrui žmogus.

    Pažeidimai

    Visai neseniai, birželio 21 dieną, Baleto fondo pirmininkei Tatjanai Sedunovai buvo atsiųsdinta choreografo V.Vasiljevo padėjėjos Marinos Panfilovič faksograma. Joje rašoma, kad išvežant spektaklį "Romeo ir Džuljetą" į užsienį pažeistos autorinės V.Vasiljevo teisės.

    Juodu ant balto teigiama, kad dėl užsienio kelionių visus juridinius klausimus tvarko G.Kėvišas. Pranešama dar viena naujiena: V.Vasiljevas norėtų nutraukti su fondu sudarytą sutartį. Galimas tik naujas kontraktas, norint išvengti autorinių teisių pažeidimų. Tad jei spektaklis-baletas "Romeo ir "Džuljeta" keliauja po pasaulį, dera sudaryti naują sutartį, remiantis Tarptautine autorių teisių konvencija.

    V.Vasiljevo patarėja paprašė informuoti "Lietuvos baleto prodiuserį užsienio gastrolėse (poną Kėvišą), kad kiekvienu atveju būtina gauti išankstinį raštišką V.Vasiljevo leidimą rodyti jo spektaklį "Romeo ir Džuljeta".

    Taip jau sutapo, kad tuo metu, kai nacionalinis baletas viešėjo "impresarijaus" organizuotame pasirodyme Japonijoje, ten balandžio 913 dienomis atvyko ir Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus vadovaujama oficiali delegacija.

    Per vizitą, kaip pranešė žiniasklaida, buvo siekta skatinti ekonominius Lietuvos ir Japonijos ryšius bei aptarti tarptautinio bendradarbiavimo klausimus ir pristatyti Lietuvą. Oficialioje Prezidentūros ataskaitoje paminėta, kad Prezidentas Tokijuje klausėsi garsaus lietuvių pianisto Petro Geniušo koncerto.

    Oficialioje šalies vadovo delegacijoje buvo ir kultūros ministras G.Kėvišas. Oficialioje neoficialus baleto impresarijus? Kas gi kyšo už tų didelių ausų?

    Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"