aA
Europos Sąjungos (ES) plėtros komisaras Guenteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas) antradienį sakė manąs, jog Sąjunga naujus narius priims vėliausiai 2005 metais, anksčiau, nei nurodo dauguma ES lyderių.
"Pasakiau Slovėnijos vyriausybei, kad Europos Komisijos (EK) nuomone, galimybė priimti naujus narius atsiras nuo 2003 metų ar vėliausiai 2005-aisiais", lankydamasis Slovėnijoje su dviejų dienų vizitu kalbėjo G. Verheugenas.

Dabartinių 15 ES narių lyderiai nenori įvardyti galimų plėtros terminų, bet dauguma Sąjungos pareigūnų ir diplomatų yra linkę nurodyti 2005-uosius kaip anksčiausią datą.

ES jau kuris laikas derasi dėl narystės su Slovėnija, Lenkija, Čekija, Vengrija, Estija ir Kipru. Šios valstybės ketina pasirengti narystei ES iki 2003-iųjų.

Anksčiau šiais metais Sąjunga pradėjo derėtis su kitomis 6 narystės siekiančiomis valstybėmis - Slovakija, Latvija, Lietuva, Bulgarija, Rumunija ir Malta.

Kaip sakė G. Verheugenas, ES plėtra Europai būtina, be jos nebūtų taikos ir demokratijos garantijų.

"Akivaizdu, kad rizikuojame, kad tai gali būti brangu, bet aš esu įsitikinęs, jog mums to nepadarius, rizika bei išlaidos būtų daug didesnės", teigė G. Verheugenas.

Slovėnijos parlamentarams plėtros komisaras sakė, kad jų šalis neabejotinai yra viena lyderių derybose su ES.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.