aA
Koks poveikis yra jūsų vaikams, jeigu jūs kenčiate buitinę savo sutuoktinio prievartą: esate mušama, su jumis nesiskaitoma? Vis daugiau tyrimų rodo, kad vaikams yra daroma psichologinė žala, kai jie savo namuose mato prievartą. Jeigu jūs gyvenate su smurtaujančiu sutuoktiniu, jūsų vaikai, nepriklausomai nuo jų amžiaus, jausis emociškai žalojami.
Smurtas
Jeigu jūs esate išnaudojama, išnaudojami yra ir jūsų vaikai. Be to, jiems taip pat yra didelė rizika patirti fizinę prievartą. Vaikai, kurie gyvena namuose, kuriuose tėvas naudoja prievartą prieš motiną, prievartos aukomis tampa net ir tuomet, jeigu jie nėra tiesiogiai fiziškai sužeidžiami.

Apginti vaikus nuo ilgalaikio buitinės prievartos poveikio tiek morališkai, tiek teisiškai, yra tėvų atsakomybė. Daugelis aukų nesuvokia, kad jos pačios yra teisinėje rizikoje.

Ši problema yra prieštaringa. Nors išsiskyrę žmonės sugeba užbaigti santykius ir nutraukti santuoką, vaikams išlieka daug randų. Būtina, kad teisinė sistema prievartos kaltininką laikytų atsakingu už savo veiksmus. Aukos atsakomybė yra nulinė, ji nelaikoma atsakinga už poveikį vaikams, kurie ir toliau patiria prievartos poveikį, o tai yra neteisinga.

Santuokos, kurioje yra naudojama prievarta ir smurtaujama, nutraukimas yra sudėtingas. Tai sunkus sprendimas, kuris turėtų būti priimamas kartu su psichologu ir/ar teisininku siekiant, kad būtų užtikrintas tiek jūsų, tiek jūsų vaikų saugumas.

Prievarta

Dabar egzistuoja daug resursų, kurie skirti apsaugoti buitinės prievartos aukas nuo darbo netekimo, joms yra suteikiama laikina prieglauda ir nemokamos konsultacijos.

Žinoma, šios programos nesumažina moterų, kurios tiki, kad jų vyrai grasins nužudyti jas ir jų vaikus, jei tik jos juos paliks, baimės. Tačiau aukos turi gauti pagalbą, kad galėtų apsaugoti save ir savo vaikus bei nutraukti smurtiniais santykiais pagrįstą santuoką.

Buitinės prievartos poveikis vaikams:

Bloga sveikata, dažnos ligos;
Blogas miegas;
Besaikis verkimas (kūdikiams);
Padidėjusi agresija santykiuose su bendraamžiais: muštynės, kivirčai, kovojimas;
Žema savigarba, savęs kaltinimas;
Didelis drovumas arba nesavarankiškumas, socialinė izoliacija nuo bendraamžių;
Užsisklendusi arba pasyvi asmenybė;
Nerimo, liūdesio, depresijos jausmai;
Piktas, priešiškas elgesys;
Sunkumai mokykloje, nenoras eiti į pamokas, prasti pažymiai, sunkumai susikoncentruojant.

Prevencija:

Jeigu jūs gyvenate smurtinėje santuokoje arba santykiuose, tuojau pat ieškokite pagalbos ir paramos. Apsvarstykite laikino išsiskyrimo galimybę, kol jūsų partneris gydysis ir pademonstruos gebėjimą kontroliuoti pyktį ir agresiją.

Dirbkite su teisėsaugos sistema ir užtikrinkite, kad kaltininkas atsakytų už savo veiksmus ir kad jam nebūtų leidžiama daugiau smurtauti.

Padėkite vaikams išmokti, kaip prisitaikyti prie naujos situacijos.

Leiskite vaikams žinoti, kad egzistuoja vaikų, valdžios ir giminaičių paramos grupės.

Pabrėžkite, kad vaikai nėra atsakingi už prievartą namuose.

Padidinkite mokinių žinias apie buitinės prievartos ir prievartos per pasimatymus poveikį.

Mokykite vaikus, kad prievarta ir smurtinis elgesys yra nepriimtini.

Supažindinkite vaikus su prievartos požymiais, kad jie ateityje galėtų išvengti tokių santykių.

Vaikai, kurie mato besitęsiančią prievartą, suaugę dažnai išsiskiria antiįstatymišku elgesiu. Be to, šiems vaikams suaugus, jie yra didesniame pavojuje būti smurtaujančiu vyru, smurtą patiriančia žmona ar smurtaujančiais tėvais.

Tai nėra paprasta problema. Nesistenkite nueiti šio kelio vienos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.