aA
Atlikus Švedijos gyventojų apklausą, paaiškėjo, kad dauguma žmonių yra seksualiai susiję vieni su kitais, - paskelbė tyrinėtojai. Toks lytinių kontaktų tinklas labai padidina ŽIV išplitimo riziką.
Seksas
Seksas
Duomenys, kurie taip pat buvo gauti ir JAV, ir turbūt gali būti pritaikomi kitoms valstybėms, turi didelę svarbą ŽIV, plitimo analizei,- Reuters Sveikatai teigė Dr. Luis Amaral, tyrimų bendradarbis iš Bostono Universiteto Masačiusetse.

“ŽIV atveju pakanka, kad liga pasiektų kelis individus su daugybe pažinčių. Labai lengva pradėti epidemiją,” teigė Amaral.

Iš tiesų, tyrinėtojai nustatė, kad 10% seksualiai aktyviausių vyrų partneriai sudarė 48% visų lytinių kontaktų tinklo. Tai reiškia, kad ir nedaug lytinių kontaktų turintys žmonės nėra apsaugoti nuo ryšių su žmonėmis, turėjusiais daugybę partnerių.

Pavyzdžiui, tyrimo metu vienas žmogus prisipažino turėjęs 800 lytinių partnerių, kitas – 600. “Jūs galite manyti, kad esate toli nuo šio tinklo, bet jūsų partneris gali būti turėjęs daugybę lytinių kontaktų. Iš tiesų, kiekvienas esantis tinkle gali būti susietas su labai didele žmonių grupe,” teigė Amaral, kuris apytikriai įvertino, kad tarp bet kurios poros yra bent 3-7 žmonės.

“Tai gąsdina. Jūs negalite ištrūkti iš tinklo,” sako Amaral. “Bet jei kokiu nors būdu galėtumėte atpažinti tuos pacientus, įtikinti juos pakeisti savo elgesį ir praktikuoti saugų seksą, efektas būtų stulbinantis.”

Vienas iš būdų galėtų būti pirminės priežiūros gydytojų skatinimas sužinoti pacientų seksualinę praeitį bei elgesį ir konsultuoti turinčius daug partnerių žmones apie saugų seksą. Tyrimo rezultatai yra paremti maždaug 3000 švedų nuo 18 iki 74 metų amžiaus apklausomis apie jų seksualinę praeitį ir elgesį. Buvo nustatyta, kad vyrai vidutiniškai turėjo apie 15 lytinių partnerių, o moterys - apie 7.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.