aA
"Keli tūkstančiai Lenkijos paauglių kiekvieną vasarą patenka į neonacių ideologų rankas", teigia populiarus Lenkijos savaitraštis "Wprost".
Savaitraščio tvirtinimu, kraštutinės dešinės propagandistai rengia vasaros stovyklos, kuriose jaunimas auklėjamas rasistine dvasia, jiems kalbama apie baltosios rasės pranašumą, rodomos vaizdajuostės su juodaodžių žudymo scenomis, kompiuterinių žaidimų šaudymo taikiniais dažniausiai pasirenkamas popiežius, taip pat žydai ir kiaulės.

"Wprost" mano, kad pagrindinės neonacių tvirtovės yra tokios nacionalistinės organizacijos, kaip Lenkijos tautinio atgimimo sąjūdis ir judėjimas "Visos Lenkijos jaunimas", taip pat konspiracinė organizacija "White Legion", kurios veikloje dalyvauja futbolo aistruoliai.

Lenkijos savaitraščio paskaičiavimais, ekstremistinių organizacijų rengiamose vasaros stovyklose dalyvauja apie 7-10 tūkst. jaunuolių. Jiems peršama mintis, kad Lenkija turi priklausyti lenkams, kad šalį turi valdyti "stipri ranka", skiepijamas priešiškumas Europos Sąjungai ir NATO.

Lenkijos spauda daug rašė apie neonacių susitikimą privačioje sodyboje netoli Olštino miesto liepos 15 dieną. Jame dalyvavo apie 200 odinėmis striukėmis dėvinčių skustagalvių, kurie garsiai rėkalojo: "Heil Hitler", "Sieg Heil".

Kadangi sueiga vyko privačioje sodyboje, policija nesikišo. Žurnalistų neonaciai neįsileido.

Savaitraščio tvirtinimu, nacionalistinės lenkų organziacijos palaiko glaudžius ryšius su panašiomis grupuotėmis kitose šalyse. Dažni lenkų neonacių svečiai būna tokių pat pažiūrų jauni žmonės iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Airijos, Italijos, Rumunijos ir Moldovos.

Lenkijos neonaciai neapsiriboja vien tik skambiais šūkiais, bet griebiasi ir smurto. Organizacijos "Niekada daugiau" duomenimis, per pastaruosius dvejus metus neonaciai įvykdė per 100 nusikaltimų rasistiniais motyvais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.