aA
Lietuvos Vyriausybė netrukus deleguos savo atstovą į amerikiečių valdomo koncerno "Mažeikių nafta" derybas su galimais žaliavos tiekėjais.
Ketvirtadienį "Mažeikių naftos" derybas su Rusijos bendrovėmis dėl ilgalaikio naftos tiekimo apsvarstė prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Andrius Kubilius ir ūkio ministras Valentinas Milaknis.

Po pasitarimo V. Milaknis žurnalistams sakė, kad "Vyriausybė nutarė užimti aktyvesnę derybinę poziciją ir deleguos savo atstovę į derybas".

"Mus domina, kad derybos vyktų ne su vien su "LUKoil", bet ir su "Jukos", pabrėžė ūkio ministras, pridūręs, jog "mes tikimės aktyvesnių veiksmų, derantis dėl ilgalaikio naftos tiekimo". Abi Rusijos bendrovės domisi įsigyti "Mažeikių naftos" akcijų, mainais žadėdamos ilgalaikes žaliavos tiekimo sutartis. Iki šiol intensyvesnės derybos vyko su "LUKoil".

Pasak V. Milaknio, Vyriausybė sutinka parduoti dalį koncerno akcijų, jei bus pasirašyti ilgalaikiai tiekimo susitarimai. Amerikiečių "Williams International" nuo pernai turi trečdalį "Mažeikių naftos" akcijų ir koncerno valdymo teisę.

"LUKoil" yra svyruojanti pozicija, o "Jukos" - aiški. Mums reikia, kad būtų dirbama su abiem kompanijom. Kuri bus mums palankesnė, su ta bus sudaromos sutartys", kalbėjo ministras.

Jis priminė, kad iki šiol 70 proc. "Mažeikių naftos" iš Rusijos gautos žaliavos buvo "Jukos" nafta, nors kartu pažymėjo, kad prioritetas nėra teikiamas nė vienai Rusijos kompanijai.

Premjero atstovas spaudai Audrius Bačiulis sakė, kad "Jukos" pasirengusi pateikti pusę naftos kiekio, kurio reikia užtikrinti stabilią "Mažeikių naftos" veiklą. Dabar per metus bendrovė gali perdirbti apie 8 mln. tonų žaliavos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.