aA
Ketvirtadienį Seimas priėmė Operatyvinės veiklos įstatymo pataisą, kuria atsisakoma draudimo naudoti specialiąją techniką, gyvenamosios patalpos slaptą apžiūrą, susirašinėjimo, telegrafo ir kitų pranešimų slaptą kontrolę prieš Seimo ir Vyriausybės narius.

Įstatyme išliko draudimas taikyti specialiąsias priemones tik prieš prezidentą, nors pirmojoje pataisų redakcijoje taikyti šią išimtį buvo siūloma ir Seimo pirmininkui bei premjerui.

Posėdyje parlamentarai nepritarė opozicinės LDDP frakcijos siūlymui, kad įstatymas įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos. Įstatymas įsigalios, kai jį pasirašys prezidentas ir jis bus paskelbtas.

Įstatyme numatyta, jog Seimo ar Vyriausybės nario slapto susirašinėjimo, telegrafo ir kitų pranešimų kontrolę, pašto siuntų ir elektros ryšių kontrolę, slaptą telefoninių pokalbių klausymąsi, specialios technikos naudojimą, slaptą gyvenamosios patalpos apžiūrą sankcionuoja apygardos teismas generalinio prokuroro ar jo įgalioto pareigūno motyvuotu prašymu.

Pradinėje projekto redakcijoje sankciją galėjo duoti Aukščiausiojo Teismo pirmininkas arba jo pavaduotojas pagal generalinio prokuroro arba jo įgalioto generalinio prokuroro pavaduotojo motyvuotą teikimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.