aA
Buvę ir esami Lenkijos kresų gyventojai reikalauja nuteisti lietuvių ir lenkų nacionalistus nusikaltėlius už nusikaltimus prieš lenkus 1939-1947 metais.
Tai reikalaujančią rezoliuciją priėmė sekmadienį priėmė penktasis pasaulinis kresiečių suvažiavimas, kuris vyko Pšemislio mieste.

Lenkijoje kresiečiais vadinami žmonės, kurie iki 1939 metų gyveno Vilnijoje, Vakarinėje Baltarusijoje ir Ukrainos Lvovo srityje.

Kresiečiai teigė, jog buvusiose Lenkijos rytinėse žemėse 1939-1947 metais lenkai buvo masiškai represuojami ir žudomi, o viena suvažiavimo dalyvė Lenkijos visuomeninės televizijos žinių laidoje lietuvius ir ukrainiečius pavadino žudikais.

Suvažiavime dalyvavo lenkai išeiviai iš Europos valstybių, JAV, Kanados, Australijos, o taip pat, laikraščio "Rzeczpospolita" teigimu, "kresiečiai iš buvusių Lenkijos rytinių žemių, kurių jie niekada nepaliko".

Neoficialiais duomenimis, pasaulyje yra maždaug 10 milijonų kresiečių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.