aA
Jeigu jūs ištekėjusi jau daugiau kaip pora metų, tikriausiai susidūrėte su panašia problema. Jūs, kaip ir jūsų vyras, dirbate, grįžtate ne anksčiau už jį, tačiau būtent ant jūsų pečių guli visa namų ruoša ir maisto gaminimas. O kur dar iširusios siūlės bei ištrūkusios sagos, skalbiniai, kurie kažkodėl rūpi tik jums? Deja, smagūs laikai, kai vyras padarydavo pusryčius ir atnešdavo jums į lovą, atrodo, praėjo negrįžtamai...Kaip sakoma, tas buvo seniai ir neteisybė...
Vyriškis
Vyriškis
Visgi, kaip sutarti su savo "antrąja puse", kad prisidėtų prie bendrų namų ruošos darbų ir liautųsi aiškinti, kad "jis dirba vyriškus darbus, t.y. prižiūri automobilį, įkala vinį arba sutaiso sugedusį vandens čiaupą (nors galutinis paskutinio "darbo" rezultatas dažniausiai būna patvinusi vonia).

Siūlome, mielosios pagudrauti, pakeitus savo mąstymo būdą, kuris neduoda nieko gero, tik pykčio priepuolius, kai randame neplautų indų stirtą kriauklėje ir savo brangiausiąjį, jaukiai įsitaisiusį prie televizoriaus. Reikia įsisamoninti, kad dauguma vyrų nesuauga niekad ir juos visada reikia mokyti tvarkos (arba to jų nemokė motinos - mamos, auginančios berniukus, atkreipkite dėmesį į šį priekaištą!). O galbūt paprasčiausiai vyrų visiškai kitoks estetikos suvokimas ir jiems visiškai negadina apetito šalia vakarienės stalo numestos jų "kvepiančios" kojinės...Atsiprašome vyrų, kurie nepriklauso šiai kategorijai - juk kiekviena taisyklė turi išimčių...

Taigi, jūs jaučiatės pikta, pasimetusi ir bejėgė, nes jūsų vyras rimtai nežiūri į jūsų poreikius. Prisijunkite prie minios, - prie šauksmo tyruose “Nebegaliu pakęsti namų ruošos darbų, esu streso būklėje ir pikta nuo tos atsakomybės naštos”!

Spėju, kad dirbate visą darbo dieną. Kada viskas prasidėjo? Ar sėdėjote keletą metų namuose su vaikais, prieš pradėdama dirbti visą darbo dieną? Galbūt jūs norėjote likti namų šeimininke ir darbas tam sutrukdė? Daugelis moterų jaučia kaltę, dirbdamos vietoj to, kad prižiūrėtų namus. Kas dar galėtų sukelti pykčio jausmą?

Neteisingas mąstymas sukelia mums piktas mintis ir įtakoja savijautą. Kai mūsų mintyse pastoviai teka neteisinga informacija tai gali pakreipti mūsų jausmus neteisingu keliu. Toliau yra išvardinta tai, ką mes vadiname neteisingu mąstymu:

1. Žalingi grasinimai: Jūsų vyras atsisako daryti namų ruošos darbus ir nepriima jūsų rimtai. Sakote, kad tai yra neteisinga ir tik jisai kaltas dėl to, kad jūs blogai jaučiatės. Taip, jo atsisakymas padėti, sudaro sunkumų ir sukelia stresą. Tačiau pagalvokite, kokią atgalinę pykčio bangą jūs sukeliate pastoviai galvodama: “Jis yra neteisus ir nevertina manęs rimtai.” Jūs be reikalo koncentruojatės ties neigiamais dalykais, - ir taip yra aišku, kad jis yra neteisus, o jūs teisi, bei esate aukščiau žiūrint iš moralinių pozicijų.

2. Išankstinis nusistatymas: Jūs darote prielaidas,- “Jei aš ir vaikai jam rūpėtume, tai jis padėtų tvarkytis namuose.”, “Tokia jo prigimtis ir jis niekada nepasikeis,- nėra jokių vilčių”. Tokios negatyvios mintys rezonuoja ir sukelia dar daugiau pykčio.

3. Perdėjimas: Pyktis verčia mus perdėti įvykių svarbą. Jūs žinote, kad vyras jus myli bei jūs mylite jį ir vien nuo to, pasak jūsų, gyvenimas turėtų būti geras. Ką gi, taip nėra dėl to, kad jūs perdėjote savo padėties beviltiškumą. Jūs esate rimtai prislėgta ir įklimpusi, (tai atsitinka mums visoms), tačiau per didelis problemos sureikšminimas suintensyvina jūsų pyktį bei užtikrina jo tęstinumą.

4. "Jis turėtų": Jūs jaučiatės turinti teisę spręsti ir turite griežtą nuomonę apie tai, kaip viskas turi vykti ir kaip žmonės turėtų elgtis. Jūs galvojate, - “Jis turėtų įnešti savo indėlį” ir jaučiatės įžeista bei neįvertinta, kai jis to nepadaro. Jūs taip pat galite jausti gėdą bei pykti ant savęs, kad negalite su tuo susitvarkyti.

Kaip palaipsniui sumažinti pykčio spaudimą

Mažinti pykčio spaudimą reiškia pripažinti, kad jis nepadės, tačiau, gera naujiena yra tai, kad jūs galite išsivaduoti nuo pykčio bei negatyvaus mąstymo. Paskatinkite save mintimi, kad jūs galite sukurti planą, kaip susitvarkyti su šia problema. Tada:

1. Susirašykite visas blogybes, o šalia ką nors gero. Blogai,- jis manęs negerbia. Gerai, - jis pastoviai sako, kad mane myli ir mano, kad aš esu labai gera motina. Blogai, - jis niekada nepasikeis. Gerai, - jis jau parodė, kad gali pasikeisti. Kai pernai jį atleido iš darbo, jis lankė persikvalifikavimo kursus ir dabar turi mėgstamą darbą. Jis nėra toks jau nelankstus.

2. Skirkite šiek tiek laiko sau. Rezervuokite vieną vakarą per savaitę tam, kad išeiti su draugėmis, mankštintis ar apsipirkinėti.

3. Nustokite daryti neveiksmingus dalykus, - skųstis, siusti ar nervintis. Jis jus girdi, patikėkite manimi. Meskite kalbas į šalį, veikite!

4. Padarykite darbų, kuriuos norite skirti jam, sąrašą. Daugumai vyrų patinka konkretūs dalykai. Taigi surašykite darbus: - pirmadienį išnešti šiukšles; - antradienį išsiurbti kilimus ir t.t.

5. Nusamdykite ką nors kartą per savaitę išvalyti namus. Nustebinkite jį. Jam tai gali taip nepatikti, kad jis pradės tai daryti pats.

6. Šokiruokite save ir jį, padarydama jam ką nors malonaus. Palikite meilės laiškelį jo bate, pakvieskite jį į pasimatymą.

7. Būkite kaip ta žąsis. Leiskite daliai jo erzinančio elgesio nubėgti nuo jūsų kaip vandeniui nuo žąsies (giliai įkvėpkite, suskaičiuokite iki trijų ir leiskite viskam praeiti).

8. Švęskite jo gerus darbus. Kai jis nuplauna mašiną ar išneša šiukšles, pagirkite ar padėkokite. Tačiau ar tai yra sąžininga jūsų atžvilgiu, kad turite taip elgtis? Ar svarbu, koks yra atsakymas, jei gausite tai, ko norite, ir jūsų pyktis sumažės? Galiausiai, žinokite, kad gali pavykti priversti jį daryti namų ruošos darbus įtikinus, kad tai yra tam tikros rūšies sportas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.