aA
Šeštadienį sukanka 60 metų, kai JAV oficialiai ėmė laikytis Baltijos valstybių okupacijos nepripažinimo politikos.

"Ši politika teikė stiprybės ir vilties šimtams tūkstančių Lietuvoje ir ištremtų iš jos", rašoma penktadienį JAV prezidentui Billui Clintonui išsiųstame laiške.

Jame V. Adamkus pažymi, kad "šiandien Lietuva vėl laisva, ir šis neginčytinas atkurto teisingumo faktas rodo nepripažinimo politikos teisumą ir sėkmę".

Lietuvos žmonių vardu V. Adamkus dėkoja JAV vadovams ir Amerikos žmonėms už šią svarbią paramą, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

V. Adamkaus laiške sakoma, kad per pastaruosius dešimt metų Lietuva ir JAV toli pažengė, plėtodamos sėkmingą partnerystę.

"Tapome daugiau nei dviem draugiškomis valstybėmis, euroatlantinės šeimos bendradarbiaujančiomis tautomis. Tikiu, kad ir ateityje JAV rems Lietuvos visavertį grįžimą į euroatlanto bendruomenę", rašoma V. Adamkaus laiške B. Clintonui.

Anksčiau šią savaitę panašią padėką Amerikai už okupacijos nepripažinimo politikos vykdymą pareiškė Lietuvos Seimas.

1940 metų birželį Baltijos valstybes okupavus Sovietų Sąjungai, liepos 23 dieną Vašingtone buvo priimtas pirmasis viešas JAV Valstybės departamento pareiškimas dėl sovietinių perversmų Baltijos valstybėse nepripažinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.