aA
Neseniai vienas geriausių pasaulio kompiuteristų perspėjo, kad ateityje technologija gali tapti nebekontroliuojama, todėl paskatino visuomenę kruopščiai pergalvoti egzistuojančią inovacijų etiką.
Billy Joy’jus, “Sun Microsystems” vienas iš įkūrėjų, mano, kad jeigu dinamiška technologijų pažanga nebus kontroliuojama, tai “superprotingos technikos” karta ateityje gali lemti žmonijos išnykimą.

Šis perspėjimas – tai tik vienas iš retų, susimąstyti skatinančių balsų šiuolaikinėje industrijoje, kurioje nuolatinės varžybos ir dinamiškas technologijos vystymasis verčia pamiršti galimas ilgalaikes pasekmes ateityje.

Balandžio mėnesio žurnalo “Wired Magazine” numeryje išspausdintame pranešime Joy’jus perspėja apie į “2001: Kosminę odisėją” panašią žmonijos ateitį.

“Mes įsiveržėme į naują šimtmetį be jokių stabdžių, planų ar kontrolės. Paskutinė galimybė pradėti kontroliuoti šį veržimąsi grėsmingai artėja,” teiga jis.

Kompiuterių specialistas atkreipia dėmesį į tris pagrindines, didžiausią rūpestį keliančias perspektyvas.

Visų pirma, anot Joy’jaus, robotų technologijos vystosi taip greitai, kad po trijų dešimtmečių galima tikėtis “robotų giminės”, kuris galės pati nevaržomai reprodukuotis. Antra, specialistui susirūpinimą kelia ir vis didėjantį pagreitį įgaunantis klonavimas, kuris ateityje gali literatūriška prasme sunaikinti natūralųjį pasaulį arba žmonijos vystymąsi sutelkti tik į kelių žmonių rankas. Pagaliau trečia, nanotechnologija (objektų kūrimas “atomas-prie-atomo” principu) ateityje įgalins kurti tiesiog mikroskopiškus “protingus” aparatus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.