aA
Vakar 47 parlamentarai pritarė daug ginčų sukėlusiam VPTVT įstatymui. Prieš balsavo tik du.
Naujas dokumentas reglamentuoja Prezidentui, Seimo pirmininkui, Seimo ir Vyriausybės nariams, merams ir savivaldybių tarybų nariams mokamų atlyginimų dydį.

Jis taip pat nustato Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo, Apeliacinio teismo, Aukštesniojo administracinio teismo, apygardų teismų, apygardų administracinių teismų ir miestų bei rajonų apylinkių teismų teisėjų darbo užmokestį. Be to, įstatymas reguliuoja prokuratūros pareigūnų ir kitų valstybės tarnautojų atlyginimų dydį.

Remiantis nauju dokumentu, daugiausia turėtų uždirbti šalies vadovas - 20 minimalių mėnesio atlyginimų (MMA). MMA šiuo metu yra 430 Lt, tad Prezidentas, įsigaliojus įstatymui, gaus 8600 Lt.

Naujos kadencijos Seimo pirmininkui turėtų būti mokama 17 MMA dydžio alga, arba per 7000 Lt. Tiek pat uždirbs ir premjeras.

Paprastas Seimo narys gaus 9,5 MMA (4085 Lt), dabar - apie 3500 Lt. Ministro alga bus 14 MMA dydžio (6020 Lt).

Šį įstatymą kritikavę opozicijos atstovai teigė, jog politikų ir tarnautojų atlyginimus reikėtų sieti ne su minimaliu mėnesio uždarbiu, o su vidutine samdomų darbuotojų alga. Pasak centristo Arūno Grumado, tada valdžios žmonių atlyginimai tiesiogiai priklausytų nuo šalies ekonomikos vystymosi.