aA
Konservatoriai kitą savaitę pamėgins sutelkti parlamentines pajėgas, kad atmestų prezidento veto Seimo rinkimų įstatymo pataisoms, be kita ko, numatančioms atsisakyti antrojo turo vienmandatėse apygardose.
Ketvirtadienį Seimas bendruoju sutarimu pritarė po pateikimo prezidento Valdo Adamkaus grąžintam pakartotinai svarstyti Seimo rinkimų įstatymui.

Prezidento dekretą dėl grąžinamo svarstyti įstatymo bei V. Adamkaus teikiamų pataisų parlamentarams pristatė prezidento patarėjas Darius Kuolys.

Kaip BNS sakė vienas konservatorių lyderių, Seimo kancleris Jurgis Razma, kitą antradienį numatytas tolesnis svarstymas, ir konservatoriai išnaudos visas galimybes, bandant įveikti veto. Norint atmesti prezidento veto, būtina 71 Seimo nario parama.

Pasak J. Razmos, nors "formalaus frakcijos sprendimo dar nėra, negirdėjau, kad kuris nors frakcijos narys atsisakytų įveikti veto".

"Planuojame tai daryti, ir nepasakyčiau, kad padėtis beviltiška", sakė J. Razma. Anot jo, veto atmetimą paremtų kai kurie atskiri Seimo nariai bei kai kurių frakcijų nariai.

Manoma, kad prieš prezidento veto, be 51 narį turinčios konservatorių frakcijos, gali balsuoti 12 krikščionių demokratų frakcijos narių bei 12 narių turintys nuosaikieji konservatoriai.

Dekrete prezidentas teigia, kad įstatymas iš esmės keičia rinkimų tvarką prieš pat Seimo rinkimus, naujos sistemos neaptarus nei su visuomene, nei su politinėmis partijomis ir organizacijomis.

Be to, prezidento nuomone, įstatymo nuostata dėl pakartotinio balsavimo atsisakymo vienmandatėse apygardose nesuteikia galimybės partijoms deramai pasiruošti Seimo rinkimams ir gali turėti neigiamos įtakos daugiapartinės politinės sistemos raidai.

Prezidentas siūlo grąžinti ankstesnes įstatymo nuostatas, numatančias du rinkimų turus.

Dabar 70 Seimo narių renkami daugiamandatėse apygardose pagal proporcinę rinkimų sistemą, kuomet balsuojama už partijų ar jų koalicijų sąrašus, ir 71 - vienmandatėse apygardose pagal mažoritarinę dviejų turų sistemą, balsuojant už atskirus kandidatus.

Manoma, kad Seime priimtos rinkimų pataisos naudingos populiariausioms arba drausmingiausią elektoratą turinčioms partijoms. Lietuvos atveju, tai yra Naujoji sąjunga (socialliberalai) bei Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai).

Seimo rinkimai vyks spalio 8 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.