aA
Gordon Smith
Gordon Smith
Senatorius įspėja, jog "Williams" investicijų padėtis Lietuvoje kelia nerimą. G.Smithas teigia, kad JAV būtų sunku paremti stojimo į NATO paraišką, jeigu ją teikianti šalis nesugeba sukurti skaidrios aplinkos užsienio investicijoms ir negali jų apsaugoti nuo plėšrios ir neteisėtai konkuruojančios įmonės ("LUKoil". - Red.) taktikos.

"Lietuvos ryto" žiniomis, šį senatoriaus laišką gavo Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir Vyriausybės vadovas Rolandas Paksas. Prezidentūros atstovai teigė nieko negirdėję apie jo turinį.

Kas išprovokavo tokį griežtą toną tuo metu, kai aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje šią savaitę pirmą kartą buvo aiškiai pasakyta, kad antroji NATO plėtros banga įvyks jau kitų metų rudenį, o Lietuva laikoma viena realiausių kandidačių?

Premjero Rolando Pakso nuomone, tai - Valstybės kontrolės išvadų apie "Williams" veiklą atgarsis.

Valstybės kontrolė, Seimo pavedimu įvertinusi valstybės lėšų panaudojimą "Mažeikių naftoje", paskelbė įspūdingą blogų žinių paketą gegužės pabaigoje. Tuo metu Vilniuje vyko NATO Parlamentinės Asamblėjos sesija.

Premjero teigimu, senatoriaus įspėjimas yra ženklas politikams, kad neapgalvoti veiksmai gali pakenkti siekiui tapti NATO nare.

Vakar premjeras R.Paksas išsiuntė atsakymą G.Smithui.

Laiške sakoma, kad Vyriausybė rūpinasi užsienio investicijų aplinka bei saugumu ir supranta jų svarbą.

R.Paksas pabrėžė, kad Vyriausybė suinteresuota "Mažeikių naftos" sėkme, kad kartu su "Williams" dirbama siekiant ilgalaikių naftos tiekimo garantijų.

"Atsitiktinai, o galbūt ir neatsitiktinai buvo paskelbtos visiškai nepagrįstos ir politizuotos Valstybės kontrolės išvados. Mano nuomone, jas paskelbiant buvo siekiama sukelti nepasitikėjimą Lietuva, kaip valstybe, kuri atitinka esminius narystės NATO reikalavimus", - teigė Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

Tuo tarpu Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Juozas Bernatonis įsitikinęs, jog "Williams" ir NATO yra du skirtingi ir nesusiję dalykai: "Vienos privačios įmonės veikla negali būti siejama su politiniais sprendimais".

J.Bernatonio nuomone, sunku įsivaizduoti geresnes sąlygas investicijoms už tas, kokios buvo sudarytos "Williams". Kitas dalykas, kad stringa "Mažeikių naftos" valdymas, nesugebama gerai tvarkytis.

"Lietuvos rytas"