aA
Tokią sumą nurodė pasitarime dalyvavę Lietuvos energetikos ekspertai. Apie tai pranešė premjero atstovas spaudai Audrius Bačiulis.

Pasirengimas IAE pirmojo reaktoriaus uždarymui, numatytam 2005 metų pradžioje, ir uždarymo darbo finansavimas bus aptariamas birželį vyksiančioje tarptautinėje Donorų konferencijoje.

Pasitarime informuota, kad Europos Sąjunga IAE uždarymui žada skirti 100 mln. eurų, Danija - 12 mln. JAV dolerių. Lietuva tikisi, kad kitos šalys paskirs 50-60 mln. dolerių IAE uždarymui.

Manoma, kad IAE pirmojo bloko uždarymas iš viso kainuos apie 20 mlrd. litų, bet šios išlaidos pasiskirstys per keletą dešimtmečių. Pasitarime taip pat aptartas IAE ir bendrovės "Lietuvos energija" taikos sutarties pasirašymas, kuris turėtų vykti ketvirtadienį Ūkio ministerijoje.

"Lietuvos energija" elektrinei skolinga 383 mln. litų. Skolų grąžinimą numatoma pradėti balandžio mėnesį ir visas skolas grąžinti iki 2001 metų gruodžio mėnesio.

Pernai priimtoje energetikos strategijoje Lietuva įsipareigojo IAE pirmąjį bloką uždaryti iki 2005 metų, o dėl antrojo bloko stabdymo datos turės būti nutarta 2004 metais.

IAE pirmojo bloko eksploatacijos nutraukimo įstatymo projekte numatyta, jog tikslią galutinio reaktoriaus sustabdymo datą nustatys Vyriausybė, atsižvelgdama į eksploatacijos nutraukimo programos vykdymą ir jos finansavimą iš Lietuvos ir tarptautinės finansinės pagalbos šaltinių.

Praėjusiais metais IAE uždaryti EK skyrė 10 mln. eurų, o nuo šių iki 2006 metų bus skiriama po 20 mln. eurų.

Ignalinos jėgainė pagamina apie 73 proc. visos Lietuvoje naudojamos elektros energijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.