aA
Penktadienį Vokietijos Kylio uoste prisišvartavo laivai, dvi savaites dalyvavę didžiausiose kasmetinėse tarptautinėse pratybose Baltijos jūroje "Baltops 2001".
Ship
Mokymų, kurie organizuojami pagal NATO Taikos partnerystės programą, tikslas - didinti tarpusavio supratimą, plėtoti bendradarbiavimą vykdant tarptautines jūrines operacijas.

Pratybos prasidėjo birželio 1 dieną. Keturias dienas Lenkijos uostamiestyje Gdynėje vyko operacijų derinimas ir ryšių tobulinimas, o praėjusį antradienį 43 laivai išplaukė į Baltijos jūrą ir atviruose vandenyse praleido 10 parų.

Pratybų metu vyko jūrinių pažeidimų, elektroninės kovos, priešlėktuvinės gynybos, vizualinio ir radijo ryšio, minų statymo, tralavimo ir išminavimo, paieškos ir gelbėjimo, povandeninių, oro ir kitų operacijų pratybos, koviniai šaudymai.

Be laivų, pratybose taip pat dalyvavo 40 lėktuvų ir sraigtasparnių bei 14 šalių kariškiai. Lietuvai mokymuose atstovavo fregatos "Žemaitis" ir "Aukštaitis". Lietuvos karinių jūrų pajėgų (KJP) laivai jau devintąjį kartą dalyvavo šiuose mokymuose.

Pagal pratybų scenarijų tarp valstybių, pavadintų "Nordlandia" ir "Islandia", kilo konfliktas. Partneriai gynė pastarąją valstybę ir teikė jai humanitarinę pagalbą.

Lietuvių laivai dirbo skirtingose grupėse. "Aukštaičiui" kartu su trimis danų laivais "Niels Juel", "Stoeren" ir "Hvidbjoernen" bei vokiečių laivu "Koeln" teko priimti pirmąjį tariamojo priešo smūgį.

Birželio 10 dieną "Aukštaitis" savo grupėje organizavo kovinius šaudymus ir jiems vadovavo.

"Žemaitis" buvo vienoje grupėje su amerikiečių laivu "Cape St. George", britų laivu "Campbelltown", Kaliningrado srityje dislokuoto Baltijos laivyno eskadriniu minininku "Bespokoinyj" ir danų laivu "Gribben". Šių laivų viena pagrindinių užduočių buvo konvojavimas ir visapusiškos paramos kitiems laivams bei gyventojams teikimas.

Šiemet Rusija dalyvavo "Baltops" pirmąjį kartą po kelerių metų pertraukos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.