aA
Lietuvos ir Latvijos vadovai teigia norį matyti daugiau moterų politiniame gyvenime. Tokią nuostatą Valdas Adamkus ir Vaira Vykė-Freiberga išdėstė žurnalistams atskirai surengtuose trumpuose brifinguose, Vilniuje vykstant konferencijai apie lygias moterų ir vyrų galimybes.
V.Vykė - Freiberga
V.Vykė - Freiberga
V.Adamkaus nuomone, moterys Lietuvoje labiausiai diskriminuojamos politiniame gyvenime.

"Ypač pastarieji Seimo rinkimai parodė, kad moteris išskirta į antrąjį planą, o vyrai dominuoja šioje srityje", - pabrėžė jis.

Dabartinės kadencijos Seime tarp 141 parlamentaro yra tik 15 moterų. Praėjusios, 1996-2000 metų kadencijos Seime buvo 24 moterys parlamentarės.

V.Vykė-Freiberga teigė, kad Latvijos parlamente yra "labai nemažai moterų".

"Bet mes norime, kad jų būtų žymiai daugiau", - sakė Latvijos vadovė, pridurdama, kad jai labai malonu stebėti tai, kad vis daugiau moterų užima vadovaujančią padėtį tiek verslo, tiek finansinėse institucijose.

Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė sakė, kad konferencijos dalyviai iš vairių valstybių kaip opiausią problemą įvardijo prekybą moterimis bei prostituciją.

Jos nuomone, ši problema taip pat yra opi Lietuvai. Todėl V.Blinkevičiūtė paragino Vyriausybę dar šiais metais priimti prekybos moterimis prevencijos kontrolės programą.

Latvijos prezidentė V.Vykė-Freiberga taip pat pripažino, kad jos šalyje didžiulė problema yra prostitucija, į kurią įtraukiamos ne tik merginos, bet ir vaikinai.

"Lietuva ir Latvija šioje srityje turi labai daug panašumų ir aš tikiuosi, kad sujungę jėgas, mes galime padėti abiejų šalių moterims", - sakė ji.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.