aA
Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis paragino atsargiau žiūrėti į NATO plėtrą, penktadienį rašoma "Financial Times" tinklalapyje. G.Schroederis pakartojo Vokietijos poziciją, kad Europos Sąjungos (ES) plėtra priimant iki 12 naujų narių, daugiausia iš Rytų Europos, yra neatšaukiama, tačiau apie NATO plėtrą kalbėjo atsargiau.
Gerhard Schroeder
Gerhard Schroeder
"Durys į NATO yra atdaros. Visa kita priklausys ne tik nuo šalies noro, bet ir nuo jos tinkamumo prisijungti, taip pat nuo to, ar sustiprės saugumas", - G.Schroederio žodžius citavo FT.com.

Narystės NATO, kuris 1999 metais priėmė Lenkiją, Čekiją ir Vengriją, siekia dar devynios valstybės.

Vokietijos kancleris, kalbėjęs prieš ES viršūnių susitikimą Geteborge Švedijoje, atsisakė nurodyti, ar pritaria trijų Baltijos valstybių priėmimui į karinį Aljansą, priduriama FT pranešime.

"The Financial Times" vokiškoji versija "Financial Times Deutschland" citavo G.Schroederį, sakiusį, kad NATO sąjungininkai turi atsižvelgti į Rusijos, kuri stipriai priešinasi NATO plėtrai, ypač - Baltijos valstybių priėmimui, nuomonę.

G.Schroederis dar kartą kritikavo savo Socialdemokratų partijos (SDP) pasiūlymą Europos Sąjungai priimti federalinio valdymo modelį, panašų į Vokietijos.

SDP planą, kuriuo be kitų dalykų numatoma šalia Europos Parlamento (EP)įsteigti antruosius įstatymų leidybos rūmus, kritikavo ir Didžioji Britanija. Šioje šalyje baiminamasi, kad "supervalstybė" ES gali pernelyg kištis į jos vidaus reikalus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.