aA
G.W.Bush
Vienos dienos JAV prezidento vizitas labiausiai domino protestuotojus, pasipiktinusius dėl to, kad JAV pasitraukė iš Kioto sutarties, stabdančios planetos klimato atšilimą.

Tačiau G.W.Bushas ne todėl taip trumpai viešėjo ivedijoje šiandien jis atvyksta į Varšuvą, kur pasakys kalbą apie NATO plėtrą į Rytus. Tai bus tarsi "apšilimas" prieš susitikimą rytoj su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

25 tūkst. demonstrantų ketino dalyvauti protesto akcijose prieš G.W.Bushą ir ES vadovybę. Organizacija, pasivadinusi "GBG 2000", planavo surengti masinį "Jankiai lauk" protestą, per kurį demonstrantai tikėjosi pasiekti pasaulinį masinio užpakalių apsinuoginimo rekordą. Ketindama stebėti pavienes demonstracijas po visą miestą pasklido policija su riaušių malšinimo įranga.

Kiti patruliavo prie dviejų metrų aukščio plieninės užtvaros, atitvėrusios du miesto kvartalus aplink konferencijų centrą. Demonstrantų Geteborge buvo 25 kartus daugiau negu policininkų. Taikioje ir įstatymus gerbiančioje Švedijoje didelių riaušių nebuvo beveik dešimtmetį, tačiau, prieš savaitę suėmus penkis danus, kurie turėjo savadarbę padegamųjų bombų svaidyklę, pradėta baimintis, kad Geteborge gali kartotis kitus pasaulinius susitikimus, pavyzdžiui, vykusius Sietle ir Nicoje, lydėję gatvių mūšiai ir niokojimai.

Šiandien JAV prezidentas G.W.Bushas atvyks į Lenkiją, ten jis ketina pasakyti "svarbią" kalbą apie užsienio politiką ir pakartoti, kad jo administracija rems antrąjį NATO plėtros į Rytus etapą. Neseniai duodamas interviu Lenkijos dienraščiui "Rzeczpospolita", G.W.Bushas taip pat pažymėjo, kad Rusijai bus aiškiai pasakyta, jog jai nereikėtų baimintis dėl būsimos plėtros.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"