aA
Europos Sąjungos (ES) ir JAV derybininkai parengė susitarimą dėl duomenų apsaugos. Nors šis dokumentas baigia įsiliepsnojusius transatlantinius ginčus, JAV analitikai teigia, jog jis pažymi, kad europiečių privatumas yra labiau apsaugotas nei amerikiečių.
Po dvejus metus trukusių ginčų pagaliau buvo paskelbta, kad daugiausia savikontrole paremta JAV sistema, vadinama "saugiu prieglobsčiu" suteikia "pakankamą saugumą" pagal nustatytas Europos Sąjungos taisykles. Pagal šį susitarimą, JAV kompanija gali perduoti duomenis kitai tik turėdama aiškų asmens, kurio duomenys perduodami, sutikimą.

Tačiau toks susitarimas iš esmės neturi prasmės, nes vos kartą pažeidus susitarimo nuostatus, byla nagrinėjama tos šalies, kurios pilietis pasiskundė teisme, o dažnai pavienės ES narės turi labai girežtus su privatumu susijusius įstatymus. Analitikus taip pat stebina tai, jog priimtos taisyklės galios europiečiams, tačiau negalios amerikiečiams. "Akivaizdu, jog europiečiai, turintys reikalų su JAV bendrovėmis, bus geriau apsaugoti nei amerikiečiai", teigė vienas iš jų.

Antradienį priimtą susitarimą dar turi ratifikuoti 15 ES šalių bei Europos Parlamentas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.