aA
Kolumbijos universitetas, registruojantis ir tvarkantis šio regiono domenus (Kolumbijos tinklapių adresai baigiasi priesaga “.co”), pasiūlė nenumaldomo domenų su priesaga “.com” skaičiaus augimo problemos sprendimą. Domenų, turinčių priesagą “.com”, užregistruota daugiau nei 22,5 milijono.
Universitetas pasiruošęs suteikti viso pasaulio verslovėms galimybę susikurti interneto svetainę su priesaga “.co”.

Universiteto administracija paprašė bendrovės “Arthur Andersen” surasti verslovę, galinčią užsiimti domenų, kurių pavadinimas baigtųsi “.co”, registravimu.

Šio projekto autoriai teigia, jog “.co” gali būti angliško žodžio “company” (bendrovė, įmonė, kompanija) trumpinys, kas jų manymu, registruojant bendrovių tinklapius yra labiau logiška, nei priesaga “.com”, sutrumpinta nuo žodžio “commercial” (komercinis, prekybinis).

Kolumbija šioje srityje nėra pionierė. Kitos valstybės jau sugebėjo parodyti iniciatyvą, pasiūliusios savo nacionalines domenų priesagas, kaip galimą alternatyvą “.com”. Pavyzdžiui, Kokosų salos, kuriose gyvena ne daugiau 7000 žmonių, JAV verslovei “eNIC Corp.” suteikė licenciją registruoti domenus su priesaga “.cc”. Nuo 1997 metų jau užregistruota apie 500 tūkstančių įvairių bendrovių tinklapių, kurių pavadinimas baigiasi “.cc”. Tuvalu salos iš bendrovės “dotTV Corp.” už teisę registruoti domenus su priesaga “.tv” gavo 50 milijonų JAV dolerių (200 milijonų litų).

Skirtingai nei nuo minėtų valstybių, Kolumbijos universitetas nesiruošia pilnai parduoti visas domenų registravimo teises. Šio projekto tikslas yra gauti papildomų lėšų bei investicijų šios šalies technologijų vystymui, taip pat iš neturtingų šeimų kilusio jaunimo mokslo apmokėjimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.