aA
Ivanas Paleičikas
Ivanas Paleičikas
© "Lietuvos žinios"
LŽ duomenimis, paviešėti pas I.Paleičiką buvo priversti ir to visai nenorėję politikai, tie, kuriems neužteko vietos iš "Mažeikių naftos" tiesiai į Vilnių vykusiame mikroautobuse.

Nepageidautini

Teigiama, kad daliai parlamentarų pobūvis pas I.Paleičiką tapo staigmena, nes apie planuojamą neoficialią išvažiuojamojo posėdžio dalį jiems iš anksto nebuvo pranešta.

Kadangi į Mažeikius parlamentarai vyko dviem mikroautobusais, dalis jų, sužinoję apie socdemų ketinimus aplankyti Rusijos įmonės atstovą Lietuvoje, panoro grįžti tiesiai Vilniun. Kitų politikų į priėmimą tiesiog nepakvietė. Tačiau visiems, norintiesiems išvengti I.Paleičiko vaišių, vietos neužteko...

Pobūvyje dalyvavo 7 ar 8 Seimo nariai. Tačiau prie vaišių stalo buvo visiškai nepageidaujami Seimo Ekonomikos komiteto patarėjai, rengę išvažiuojamąjį posėdį į "Mažeikių naftą".

Puota

Kultūrinę programą Seimo nariams "Lukoil Baltija" surengė netoli nuo Mažeikių esančiuose poilsio namuose įrengtoje pobūvių salėje.

Teigiama, kad Seimo nariais pokylyje rūpinosi pats "Lukoil Baltija" vadovas I.Paleičikas. Kai kurių pobūvio dalyvių teigimu, I.Paleičiko surengtos vaišės buvo gan gausios ir prabangios.

Nestigo ne tik valgių, bet ir alkoholinių gėrimų. Specialiai Seimo nariams aptarnauti iš Mažeikių buvo atvežta padavėjų komanda, ant prabangaus stalo masyviose žvakidėse degė žvakės. Seimūnams įspūdį padarė ir pati pokylių salė, įrengta it viduramžių pilies menė.

Visko į valias prisiragavę politikai nuo stalo pakilo tik vėlų vakarą.

Rėmėjai

Neoficialiai teigiama, kad Seimo Ekonomikos komiteto narių vakaronę su "Lukoil Baltija" vadovais rengiant aktyviai prisidėjo iš Mažeikių kilęs socialdemokratas Jonas Jurkus.

Jis, nors ir nebūdamas Seimo Ekonomikos komiteto narys, taip pat dalyvavo vaišėse. Būtent jo atstovaujamai tuometinei A.Brazausko socialdemokratinei koalicijai Mažeikiuose mažai kam žinoma firma "Vaizga" pernai prieš Seimo rinkimus paaukojo bemaž 250 tūkst. litų. "Vaizgos" akcininkai yra "Lukoil Baltija" vadovo I.Paleičiko šeimos nariai. Firma Mažeikiuose įsikūrusi tame pačiame pastate kaip ir "Lukoil Baltija".

Netyčia

Seimo Ekonomikos komiteto narė Kazimiera Prunskienė puotoje pas I.Paleičiką LŽ tvirtino atsidūrusi visiškai atsitiktinai. "Važiavau tuo autobusiuku, kuriuo atvykau į Mažeikius, ir neturėjau nė menkiausio supratimo apie kažkokį planuojamą susitikimą", - kalbėjo K.Prunskienė.

Ji teigė mananti, jog Seimo komiteto narių vakaronę pas "Lukoil Baltija" vadovą organizavo ne komiteto nariai. K.Prunskienė užsiminė, jog apie neplanuoto susitikimo organizavimą galėjo žinoti jame dalyvavęs Mažeikių rajono meras socialliberalas Vidmantas Macevičius.

K.Prunskienė LŽ tikino, jog parlamentarų vaišės pas "Lukoil Baltija" vadovą niekaip negali padaryti įtakos Seimo Ekonomikos komiteto narių pozicijai dėl "Mažeikių naftos".

"Tai buvo spontaniški dalykai, kurie nei organizaciniu, nei turinio požiūriu neturėjo jokio svorio", - aiškino K.Prunskienė.

Pažįstami

Puotos pas I.Paleičiką liudytoju tapęs Mažeikių rajono meras V.Macevičius LŽ taip pat tikino neprisidėjęs prie pobūvio organizavimo. "Tai buvo ne pasitarimas, o pažįstamų žmonių pasišnekėjimas, - taip "LUKoil" atstovų surengtą puotą apibūdino jis. - Ten daugiausia dalyvavo gamybininkai, pažįstami nuo senų laikų".

Mero teigimu, su I.Paleičiku pobūvio dalyviai apie politiką beveik nekalbėjo. "Buvo kalbama apie gyvenimą ir apie tai, kodėl iki tokio lygio nusiritom", - pasakojo V.Macevičius.

Priešai

Tuo tarpu JAV bendrovės "Williams International" valdoma "Mažeikių nafta" vakar pareiškė, jog jos veiklai "Lukoil Baltija" ir toliau kenkia.

"Mažeikių naftos" pranešime nurodoma, kad "Lukoil Baltija" valdybos pirmininkas I.Paleičikas neseniai išsakė grasinimus "Mažeikių naftos" atstovams - jis padarysiąs viską, kas įmanoma, siekdamas užblokuoti tiesioginį naftos tiekimą į įmonę iš kitų Rusijos kompanijų.

"Išreikšdamas tvirtą įsitikinimą, kad "Mažeikių nafta" birželį dirbs nuostolingai, ponas Paleičikas galbūt jau žino apie planus ir toliau trukdyti Mažeikių įmonei dirbti pelningai. Apie juos jis nepasakoja nei "Mažeikių naftai", nei Lietuvos visuomenei", - sakė vakar vienas "Mažeikių naftos" vadovų Randy Majorsas.

Savo ruožtu "Lukoil Baltija" vadovas I.Paleičikas Eltai pareiškė, jog tokie kaltinimai neturį jokio pagrindo, nes "Lukoil Baltija" suinteresuota, kad "Mažeikių nafta" pelningai dirbtų, kad jai netektų stovėti be darbo ir patirti nuostolių.