aA
Įveikus tam tikras technologines kliūtis 20GHz spartos procesoriai rinkoje gali pasirodyti jau po aštuonerių metų. Ekstremali ultravioletinių spindulių litografija, nauja mikroarchitektūra ir geresnė izoliacija - tai tik keletas iš mikroprocesorių patobulinimų, tapsiančių aktualiais šiame dešimtmetyje. Tokia tendencija atitinka ir kompanijos "Intel" vieno iš įkūrėjų Gordono Mooro dėsnį, pagal kurį mikroprocesorių sparta vidutiniškai dvigubėja kas 18 mėnesių.
"Intel" atstovas teigia, kad kompanija numato pateikti įvairius mikroprocesorius skirtus skirtingiems rinkos segmentams, o norint neatsilikti nuo Mooro dėsnio, bus nuolat didinama tranzistorių sparta ir mažinamas dydis.

Atsižvelgus į tai, kad tranzistorių sparta kiekvienais metais padidėja apie 50 procentų, tai galima numatyti, kad 2003-iais metais sulauksime 4-Ghz spartos procesorių, o 2008-iais - 20-Ghz, tačiau šiandieninės technologijos šias viltis apriboja, ypač tai sietina su šiuolaikinėmis litografijos galimybėmis.

Kita vertus, nors procesorių dydis nuolat mažėja, tačiau reikalavimai jų galimybėms nuolat kyla ir tai sukelia daug papildomų problemų, todėl "Intel" kompanija skiria ypatingą dėmesį naujoms procesorių energetinio efektyvumo taupymo, izoliacijos galimybėms. Manoma, kad ateityje tranzistorių bus įmanoma suaktyvinti tik kelių elektronų pagalba. Be to, ypatingas dėmesys bus skiriamas mikroprocersorių dizainui ir rinkos segmentacijos tyrimams norint garantuoti kuo didesnį efektyvumą ir energijos taupymą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.