aA
Dauguma belgų yra prieš naujų narių iš Rytų Europos priėmimą į Europos Sąjungą (ES). Tai parodė trečiadienį paskelbti apklausos rezultatai.
Savaitraščiui "Knack" balandžio 9 - gegužės 2 dienomis apklausus 1001 respondentą buvo nustatyta, jog prieš ES plėtrą yra 57 proc. olandiškai kalbančios Flandrijos ir 51 proc. prancūziškai kalbančios Valonijos gyventojų. Belgija ligi šiol tradiciškai garsėjo kaip viena labiausiai už integracinius procesus esanti valstybė.

Liepos 1 dieną Belgija pusmečiui perims vadovavimą ES. Spėjama, kad pasiruošimas narių priėmimui bus vienas svarbiausių jos pirmininkavimo prioritetų.

Kaip komentavo apklausą atlikęs savaitraštis, belgai tikrai nėra prieš ES stiprinimą, bet prieš naujų narių priėmimą.

ES šiuo metu dėl stojimo derasi su 12 valstybių - Lenkija, Vengrija, Čekija, Slovakija, Estija, Latvija, Lietuva, Bulgarija, Rumunija, Slovėnija ir Viduržemio jūros salomis Malta bei Kipru.

Airijos rinkėjai praėjusią savaitę per referendumą daug kam netikėtai atmetė Nicos sutartį, numatančią ES vidaus reformas, turinčias paruošti Europos Sąjungą naujų narių priėmimui.

Sprendžiant pagal Europos Komisijos apklausą, kurios rezultatai buvo paskelbti vasarį, už ES plėtrą yra 44 proc. visos ES piliečių, o prieš - 35 proc. Pagal šią apklausą, naujų narių priėmimui pritarė 45 proc. belgų ir 39 proc. buvo prieš.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.