aA
Jau nuo rugsėjo pirmosios Lietuvos moksleiviai bus testuojami dėl narkotikų vartojimo, tačiau tik tie, kurie sutiks tai daryti. Vyriausybės kancleris Robertas Dargis surengė pasitarimą, kuriame Vyriausybinės narkotikų kontrolės komisijos nariai informavo, kaip vykdoma Nacionalinė narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos programa.
Drugs
Pasitarime buvo pristatytas Ankstyvo narkotinių psichotropinių bei kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo išaiškinimo ir moksleivių testavimo tvarkos projektas.

"Moksleiviams taip pat galioja Lietuvos įstatymai ir Konstitucija. Reikia, kad moksleiviai žinotų įstatymus ir suprastų, jog narkotikų vartojimas, rūkymas yra negalimas. Testavimas - tai tik papildoma priemonė įrodyti tai, kas dažniausiai būna aišku iš anksto", - po pasitarimo žurnalistams sakė sveikatos apsaugos vicemini stras Eduardas Bartkevičius.

Pagal naująjį testavimo tvarkos projektą, vaikai turės teisę atsisakyti būti testuojami, atsisakyti galės ir vaiko tėvai.

Komisijos pasitarime dalyvavęs organizacijos "Tėvai prieš narkotikus" valdybos narys Gintaras Našlėnas sakė, kad v aikui atsisakius testuotis, apie tai bus informuojami jo tėvai, kurie savo ruožtu galės apsispręsti, reikia ar nereikia atlikti testą jų vaikams.

E.Bartkevičiaus teigimu, galutinai mokyklose testavimo dėl narkotikų tvarka turėtų būti parengta dar šią savaitę bei priimta kitą trečiadienį vyksiančiame komisijos posėdyje. Sveikatos apsaugos viceministras tikisi, jog ji bus pradėta taikyti nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.

Vyriausybės sausio pabaigoje patvirtino Nacionalinę narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos programą, kurios vykdymui šiais metais skirta 6,5 mln. litų.

1999 metais Lietuvoje Pedagogikos institutas anonimiškai apklausė daugiau kaip 5 tūkst. vidurinių ir profesinių mokyklų moksleivių dėl alkoholio, tabako ir narkotikų vartojimo.

Tyrimas parodė, kad narkotikus Lietuvoje yra vartoję 21 proc. berniukų ir 9,6 proc. mergaičių, iš viso - 15,5 proc. moksleivių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.