aA
Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Mečys Laurinkus informavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narius apie prieš kelias savaites įvykdytą įtariamojo šnipo sulaikymo operaciją.
M.Laurinkus
M.Laurinkus
© "Lietuvos žinios"
VSD vadovas trečiadienį atvyko į komitetą parlamentarų kvietimu.

Parlamentarams sukėlė abejonių, ar žiniasklaidoje išreklamuota įtariamojo šnipo sulaikymo istorija nėra VSD savireklama.

Operacijos laikas sutapo ne tik su VSD praėjusių metų veiklos ataskaitos svarstymu NSGK komitete, bet ir su VSD vadovo 50-mečiu.

Gegužės pabaigoje VSD pranešė sulaikęs buvusį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotoją 27 metų šiaulietį Eugenijų Joniką, tačiau jokia valstybė šnipinėjimo skandalu nėra kaltinama, nes E.Jonika buvo sulaikytas, kai bandė užsienio diplomatais apsimetusiems VSD pareigūnams parduoti surinktą informaciją. Sulaikytasis informaciją rinko savo iniciatyva.

Įslaptintu pavadintą sulaikymą bent iš trijų pozicijų nufotografavo sulaikymo vietoje atsidūręs dienraščio "Lietuvos rytas" korespondentas. VSD tvirtino, jog jis sulaikymo vietoje atsidūrė atsitiktinai.

Kai kurie NSGK komiteto nariai, nepanorę būti įvardytais, tuomet VSD operaciją pavadino "cirku".

NSGK pirmininkas Alvydas Sadeckas, neįvardydamas konkrečiai VSD, pareiškė, jog specialiųjų tarnybų informacijos "nutekinimas" savireklamos tikslais yra nesveikintinas dalykas.

Trečiadienį po NSGK posėdžio komiteto pirmininkas A.Sadeckas pareiškė, jog įvyko "konstruktyvus, dalykiškas pokalbis".

"Mes nesiaiškinome santykių. Nebuvo net preteksto tai daryti", - teigė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.