aA
Bažnyčia ketina susigrąžinti šv. Jurgio bažnyčios ir karmelitų vienuolyno Vilniuje pastatus. M.Mažvydo bibliotekos vadovai suka galvas, kur dėti čia saugomus apie 3 mln. leidinių.
Bažnyčia ketina susigrąžinti šv. Jurgio bažnyčios ir karmelitų vienuolyno pastatus
© D.Tunkūno nuotr.

Šv. Jurgio bažnyčios ir karmelitų vienuolyno ansamblyje padvelkė permainų vėjas – Bažnyčia ketina susigrąžinti dar pokariu nacionalizuotą turtą. Nacionalinei Martyno Mažydo bibliotekai priklausantis ansamblis po savo skliautais talpina 3 mln. įvairių leidinių. Pasak bibliotekos laikinojo vadovo, labiausiai neramina klausimas, kur sutalpinti šitiek dokumentų.

„Mes kalbame apie patį paprasčiausią variantą, apie paprastą angarą, saugyklą, kuris kainuoja apie 1 mln. Lt ir į kurį būtų galima patalpinti tas knygas ir toliau jas tyrinėti, traukti jas į nacionalinės bibliotekos katalogus“, - teigia laikinasis M. Mažvydo bibliotekos direktorius Algirdas Pliopys.

Bibliotekos vadovas sako, kad dokumentų skubiai perkelti neįmanoma, nes specialistai jų tvarkyti negali. Nutarimo projekte, kuris bus rudenį pasiūlytas Seimui neužsimenama, per kiek laiko bažnyčios ir vienuolyno patalpos turėtų ištuštėti.

Vilniaus vyskupas Arūnas Poniškaitis tikina, kad nerimauti nėra dėl ko. Esą kompromisas bus pasiektas, o per artimiausius metus biblioteka ir toliau gali likti bažnyčioje ir vienuolyne.

„Pagal tą sugrąžinimą, tai, kas yra įmanoma, jinai yra grąžinama. Derinama, kokios yra galimybės, bibliotekos visos nuosavybės, vyksta procesas“, - teigė A. Poniškaitis.

Bažnyčios ir karmelitų vienuolyno likimas bus nuspręstas iš atostogų grįžus kardinolui Audriui Juozui Bačkiui. Kaip bus panaudotas Bažnyčios susigrąžintas turtas, kol kas nenuspręsta.

LNK