aA
Jungtinės Valstijos artimiausiu laiku gali aktyvuoti priešraketinės gynybos (PRG) skydą pietinėje Europoje, taip sustiprindamos regioninę gynybą dėl galimų Irano raketų atakų grėsmės, šeštadienio vakarą paskelbė dienraštis "The Washington Post".
JAV ruošiasi aktyvuoti priešraketinį skydą pietinėje Europoje
© Reuters/Scanpix

Remdamasis neįvardytais Pentagono pareigūnais, laikraštis nurodė, kad JAV gynybos departamentas greitai gali pasirašyti sutartį dėl svarbios radiolokacijos stoties statybos - veikiausiai Turkijoje arba Bulgarijoje.

Įrengus galingą X mikrobangų ruožo radiolokatorių, pirmasis PRG skydo plėtros etapas galėtų būti įgyvendintas jau ateinančiais metais, sakoma pranešime.

Pernai rugsėjį JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) atmetė savo pirmtako George W.Busho (Džordžo V.Bušo) siūlytą PRG skydo plėtros projektą, pagal kurį radiolokacijos bazę ketinta pastatyti Čekijoje, o iki 2013 metų Lenkijoje dislokuoti dešimt ilgojo nuotolio balistinių raketų gaudytuvų.

Ankstesni JAV planai buvo sukėlę Rusijos įniršį: Maskva juos vadino grėsme savo nacionaliniam saugumui, nors Vašingtonas tvirtino, jog šio projekto tikslas - apsisaugoti nuo galimų Irano raketų atakų.

Tuo tarpu "The Washington Post" rašo, kad pietinės Europos priešraketinės gynybos planai tebėra įgyvendinami.

JAV kariškiai taip pat bendradarbiauja su Izraeliu ir sąjungininkai Persijos įlankos regione, siekdami sukurti jų PRG sistemas arba sustiprinti jų pajėgumus, nurodė dienraštis.

Jungtinės Valstijos pastatė radiolokacijos stotį Izraelyje 2008 metais, o šiuo metu ieško galimybių dislokuoti dar vieną kurioje nors arabų šalyje Persijos įlankos regione.

Pasak "The Washington Post", šie radarai būtų labai svarbi išankstinio perspėjimo sistemos grandis, leidžianti stebėti bet kokių raketų paleidimus iš Irano.

Dienraštis nurodė, kad PRG sistemų projektai Europoje, Izraelyje ir Persijos įlankoje techniškai nėra susieti ir yra įvairiose įgyvendinimo stadijose.

Tačiau planuojama, kad jie visi bus sujungti su vadovavimo ir kontrolės sistemomis, kurias valdys arba padės valdyti JAV kariškiai, pabrėžė "The Washington Post".

Radiolokatorius Izraelyje, kurį valdo JAV kariai, jau dabar teikia informaciją JAV karo laivyno laivams, dislokuotiems Viduržemio jūroje, nurodė laikraštis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.