aA
Daug aistrų sukėlę užmojai nugriauti garsiosios Merkinės piramidės stiklinį kupolą kaip savavališką statinį gali galutinai subliūkšti, rašo „Lietuvos žinios“. Unikalaus statinio gynėjai ėmėsi priemonių, kurios turėtų jį išsaugoti.
 P.Žėko nuotr.
P.Žėko nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje per Lietuvą nuvilnijusi žinia, kad tuomečio Alytaus apskrities viršininko įsakymu reikalaujama nugriauti Varėnos rajono Česukų kaime prieš aštuonerius metus iškilusios piramidės stiklinį kupolą, papiktino visus šio objekto garbintojus. Šią vietą dėl esą jos teigiamo energetinio poveikio fizinei sveikatai ir dvasinei būklei pamėgę žmonės įsteigė visuomeninę organizaciją Česukų piramidės išsaugojimo sąjūdį.

Jo tarybai pirmininkauti patikėta Nepriklausomybės akto signatarui Algimantui Norvilui. Teisinius reikalus be atlygio tvarkyti ėmėsi vilnietis advokatas Rimantas Jonynas.

Organizacija siekia, kad unikalus statinys būtų išsaugotas, įteisintas ir toliau tarnautų žmonėms. Vienas pirmųjų žingsnių, kurį žengė Česukų piramidės išsaugojimo sąjūdis, - panaudos teise iš Onutės Žėkienės (piramidės įkūrėjo Povilo motinos) perėmė visą statinį ir dokumentaciją. Neseniai organizacija kreipėsi į Vilniaus miesto 1-ąjį apylinkės teismą dėl savavališkos statybos akto panaikinimo. Kadangi Varėnos rajono apylinkės teisme jau buvo pradėta nagrinėti O.Žėkienei iškelta savavališkų statybų byla, ji sustabdyta, kol organizacijos ieškinį išnagrinės Vilniaus teisėjai.

Kilus 12,5 metrų aukščio ir 22 metrų skersmens stiklinio kupolo nugriovimo grėsmei, žmonės suskubo palaikyti piramidės šeimininkus Onutę ir Povilą Žėkus. Šiuo metu jau beveik 20 tūkst. piramidės lankytojų pasirašė peticiją už paminklinio komplekso, kurį sudaro kupolas, piramidė bei Šv. Trejybės kryžiai, išsaugojimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.