aA
Radviliškio rajone išminuojamas didelis karo laikų sprogmenų sandėlis - tai viena didžiausių karo laikų sprogmenų nukenksminimo operacijų Lietuvoje per pastaruosius dešimtmečius. Spėjama, kad vieta Radviliškio rajone, kur šiuo metu vykdoma išminavimo operacija, galėjo būti II pasaulinio karo metu vokiečių kariuomenės aviacinių sprogmenų sandėliavimo arba naikinimo vieta.
Sprogmenys
Sprogmenys
© VSAT

Į Inžinerijos bataliono karius kreipėsi Radviliškio rajono gyventojas, radęs savo sodyboje į sprogmenį panašų daiktą ir įtaręs, kad jų aplink gali būti ir daugiau. Atvykę kariuomenės išminuotojai specialia technika patikrino vietovę. Vietos gyventojo ir pačių kariškių įtarimai pasitvirtino- išminuotojai aptiko didelį kiekį įvairaus tipo ir kalibro sprogstamųjų užtaisų. Dalis jų - labai pavojingi, galintys sureaguoti su oru ir užsidegti savaime.

Per dvi dienas, kai vykdoma operacija, kariai iš viso jau rado ir sėkmingai neutralizavo 71 aviacinę bombą, 92 aviacinių bombų sprogdiklius, 26 įvairaus kalibro (nuo 75 mm iki 150 mm) artilerijos sviedinius.

Išminuotojams darbą apsunkina tai, kad sprogstamieji užtaisai aptinkami po 30-40 cm betono sluoksniu - jiems pasiekti reikalinga speciali technika. Ši teritorija labai užteršta skeveldromis, todėl išminuotojams labai sunku nustatyti tikslią sprogmens buvimo vietą.

Šiaulių apskrities televizija