aA
50 tūkst. litų kyšio reikalavimu įtariamas Kupiškio rajono savivaldybės tarybos narys Virginijus Andrijauskas suimtas mėnesiui, ketvirtadienį pranešė LNK Žinios.
Kyšininkavimu įtariamas Kupiškio politikas suimtas mėnesiui (atnaujinta)
© "Sekundė"

Teigiama, kad prokuroras prašė suėmimo terminą nustatyti maksimaliam trijų mėnesių terminui.

Gerokai švelnesnę kardomąją priemonę teismas skyrė įvertinęs, jog V.Andrijauskas turi negalią.
Prieš ketverius metus slidinėdamas Slovakijos kalnuose vyras patyrė sunkias traumas, kurį laiką buvo komoje, vėliau ištvėrė kelias kojos operacijas.

Be to, teismo sprendimu, V.Andrijauskas trims mėnesiams nušalintas nuo bankroto administratoriaus pareigų. Iki šiol jo žinioje buvo 20 nebaigtų bankroto bylų. Prokuroras prašė administratoriaus karjerą sustabdyti pusmečiui.

Politikui ir bakroto administratoriui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir papirkimo.
Įtariama, kad V.Andrijauskas pareikalavo 60 tūkst. litų kyšio mainais už pažadą aplaidžiai vykdyti bankroto administravimo paslaugas.

Suimto įtariamojo artimieji prasitaria manantys, jog V.Andrijauskas tapo bankrutavusios „Egivelos“ savininko Egidijaus Butkevičiaus sąmokslo auka. V.Andrijauskas vykdė praėjusiais metais iš lošimo verslo rinkos pasitraukusios „Egivelos“ bankroto procedūrą.

Sulaikytas su pinigais

STT pareigūnų V.Andrijauskas sulaikytas ne tuščiomis kišenėmis. Vyras su savimi turėjo 12 tūkst. Lt. Pasak prokuroro R.Vagrio, įtariama, kad šie pinigai galėjo būti tik dalis dešimtis tūkstančių litų siekiančio kyšio. Likusius pinigus bankroto administratorius veikiausiai planavo atsiimti vėliau.
Solidaus atlygio įtariamasis galėjo užsiprašyti už tai, kad nepastebėtų sandorių, įtakojusių įmonės bankrotą, galbūt tokiu būdu tikėtasi pasipelnyti įžvelgus tyčinio bankroto požymių.

Iš ko V.Andrijauskas galėjo reikalauti kyšio už tai, kad aplaidžiai vykdytų savo, kaip bankroto administratoriaus, pareigas, prokuroras neatskleidžia.
R.Vagrys taip pat nekomentuoja sumtojo artimųjų versijos, jog tyrimas susijęs su „Egivelos“ bankroto procedūra.

Anot R.Vagrio, trečiadienį buvo sulaikytas ir dar vienas įtariamasis šioje byloje. Tačiau leisti jį suimti prokuroras teismo neprašė.

Važiavo susitikti

Teisėjų sprendimo dėl V.Andrijausko suėmimo Panevėžio Apylinkės teismo korodoriuose vakar neramiai laukė įtariamojo žmona Dalė Andrijauskienė.
Susijaudinusi moteris kartojo neabejojanti vyro sąžiningumu.
Jos nuomone, „Egivelos“ bankroto bylą vykdęs sutuoktinis įkliuvo įmonės savininko E.Butkevičiaus pinkles.

Neva kolegos V.Andrijauską buvo įspėję, jog su šiuo verslininku turėsiantis problemų.
Moteris pasakojo trečiadienį su vyru iš Kupiškio atvažiavę tvarkyti reikalų į Panevėžį.
„Jis mane mieste paleido. Minėjo turintis su kažkuo susitikti. O po kurio laiko paskambinęs prokuroras pranešė, kad vyras sulaikytas. Paaiškino, kad paimtas kyšis“, –prisiminė D.Andrijauskienė.
Anot jos, pats problemų turintis E.Butkevičius nori ir kitiems jų pridaryti.

Lydėjo incidentai

Bankroto administratoriaus V.Andrijausko ir verslininko E.Butkevičiaus keliai susikirto praėjusią vasarą, kai „Egivelai“ buvo iškelta bankroto byla. V.Andrijausko pirmasis bandymas patekti į pramogų centro patalpas baigėsi triukšmingai. Sutartu laiku su antstoliu ir policijos pareigūnais atvykęs prie „Egivelos“ pastato V.Andrijauskas nebuvo įleistas. E.Butkevičius nepasirodė, nors bankroto administratorius teigė įmonės savininką apie savo vizitą buvo perspėjęs registruotu laišku. Tąkart V.Andrijauskui perimti įmonės dokumentų nepavyko.

Dar prieš tai E.Butkevičius buvo kreipęsis į teismą, kad nušalintų paskirtąjį administratorių ir skirtų kitą. Tačiau teismas nusprendė, kad administratoriaus keisti nereikia.
Po šio incidento V.Andrijauskas žiniasklaidai yra teigęs nenumanantis, kuo neįtiko verslininkui. Bankroto administratorius neslėpė, jog su E.Butkevičiumi jam sunkiai sekasi bendrauti.

Verslą užleido kitiems

Pats E.Butkevičius nesileidžia į kalbas apie vykdomą „Egivelos“ bankroto procedūrą ir ryšius su V.Andrijausku.
„Aš nenoriu komentuoti nei kada paskutinį kartą mačiau V.Andrijauską, nei ką su juo kalbėjau. Nenoriu pakenkti ikiteisminiam tyrimui. Esu nuošalyje ir klausausi, kas ką sako. Aš nieko nesakau“, – pareiškė E.Butkevičius.

Į visus klausimus apie „Egivelos“ bankrotą verslininkas atsakinėjo vienodai: nieko nekomentuosiu, įmonės skolų neatsimenu.
Nuo klausimo, kas pakišo koją pelningame lošimo versle, E.Butkevičius taip pat išsisuko.
„Taip susiklostė aplinkybės, o kokios, plačiajai visuomenei nebūtina žinoti“, –aiškino verslininkas.
Iš lošimo verslo pasitraukęs E.Butkevičius praėjusią vasarą aktyviai padėjo kazino asais laikomai vilniečių bendrovei „VSGA“ įtikinėti Panevėžio politikus, jog šie duotų sutikimą vilniečiams steigti lošimo namus Elektros g., kur iki bankroto veikė „Egivelos“ lošimo namai.

Nors politikai dar praėjusią vasarą „VSGA“ uždegė žalią šviesą, patalpos Elektros g. vis dar stovi tuščios.
Bendrovės generalinio direktoriaus Ivano Šiškos teigimu, jiems koją Panevėžyje kiša „Egivelos“ bankrotas.

„Leidimas atidaryti lošimo namus yra, o su kuo sudaryti sutartį dėl patalpų nuomos –nėra. Tos patalpos lyg ir E.Butkevičiui priklauso, bet „Egivela“ turi daug skolų, daug kreditorių ir kol nesibaigė bankroto procedūra, neaišku, kas jomis disponuoja“, – aiškino I.Šiška.
Verslininko ir E.Butkevičiaus ryšiai nenutrūkę. I.Šiška teigė su panevėžiečiu telefonu kalbėjęsis dar vakar.

Spręs dėl narystės partijoje

Virginija Baltaritienė, Darbo partijos pirmininko pavaduotoja:

V.Andrijauskui pareiškti įtarimai – labai netikėti. Darbo partija supranta, kad jie sunkūs ir, jei pasitvirtins, nedarys garbės partijai. Todėl Kupiškio rajono skyriaus tarybos posėdyje bus sprendžiamas klausimas dėl V.Andrijausko narystės partijoje sustabdymo.

V.Andrijauską pažįstu nuo 2006-ųjų. Man protu nesuvokiama, kad šis žmogus būtų galėjęs reikalauti ir imti kyšius. Šitą žmogų labai gerai vertinu ir kaip politiką, ir kaip Darbo partijos Kupiškio skyriaus pirmininką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.