aA
Afganistano prezidentas Hamidas Karzai ketvirtadienį pareiškė, kad jo vyriausybę remiančios Vakarų šalys turi galimybę smogti Talibano bazėms Pakistane, tačiau suabejojo, ar jos yra nusiteikusios imtis tokių veiksmų.
Hamidas Karzai
Hamidas Karzai
© AFP/Scanpix

"Karas su terorizmu vyksta ne Afganistano kaimuose arba namuose..., o (Talibano) slėptuvėse, (teroristų) finansavimo ir mokymo šaltiniuose, kurie yra už Afganistano ribų", - šalies vadovas sakė sostinėje vykusioje spaudos konferencijoje.

"Kitas klausimas, ar Afganistanas pajėgus imtis (šios kovos), tačiau mūsų sąjungininkai turi šią galimybę", - sakė H.Karzai, sulaukęs klausimo apie Pakistano paramą Talibanui, taip pat paprašytas pakomentuoti, kodėl šis konfliktas taip ilgai tęsiasi.

"Kyla klausimas, kodėl jie nesiima veiksmų?" - pridūrė jis.

Informacija apie Islamabado slaptą paramą Talibanui į paviršių išniro šią savaitę, kai organizacija "WikiLeaks" paviešino dešimtis tūkstančių įslaptintų dokumentų, iš kurių galima spręsti, kad Pakistano žvalgybos agentūra palaiko ryšius su sukilėliais.

Afganistano nacionalinio saugumo taryba pirmąkart reagavo į šią informaciją antradienį, pareiškusi, kad Jungtinės Valstijos per beveik devynerius metus vykstantį konfliktą nesugebėjo smogti Pakistane besislapstantiems Talibano kovotojų šalininkams ir rėmėjams.

Pakistanas pasipiktino britų premjero Camerono pareiškimais apie teroro eksportą

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas ketvirtadienį įsivėlė į diplomatinį kivirčą su Islamabadu, pasipiktinusiu jo komentarais apie "teroro eksportą iš Pakistano", kuriuos Davidas Cameronas išsakė per apsilankymą Indijoje, atvykęs skatinti dvišalių prekybinių ryšių.

Pakistano ambasadorius Britanijoje apkaltino D.Cameroną "pakenkus regioninės taikos perspektyvoms". Tuo tarpu Užsienio reikalų ministerija Islamabade priminė britų premjerui apie Pakistano atsidavimą kovai su terorizmu ir jame patirtas aukas.

D.Camerono kelionė į Indiją turėjo pademonstruoti jo naująją užsienio politiką, grindžiamą komerciniais šalies interesais, tačiau ryžtingus premjero ketinimus dėl investicijų ir laisvos prekybos gali aptemdyti užslėpti diplomatiniai pavojai, susiję su opiais Indijos ir Pakistano santykiais bei regioniniu saugumu.

Trečiadienį paklaustas apie neramumus Pietų Azijoje, D.Cameronas atsakė, kad Pakistanui neturėtų būti leidžiama žiūrėti "abiem kryptimis" - eksportuoti terorą ir tuo pat metu viešai dirbti dėl stabilumo regione.

"Jokia prasme negalime toleruoti minties, kad šiai šaliai leidžiama žiūrėti abiem kryptimis ir ji gali skatinti terorizmo eksportą į Indiją, Afganistaną ar kurią nors kitą pasaulio valstybę", - pabrėžė britų premjeras.

Ketvirtadienį D.Cameronas pamėgino paaiškinti šiuos savo komentarus, kuriuos Indijos žiniasklaida pateikė kaip Londono pritarimą Delio įsitikinimui, jog Pakistano žvalgybos agentūra slapta finansuoja sukilėlius Indijoje ir Afganistane.

"Nemanau, kad britas mokesčių mokėtojas nori, kad aš keliaučiau po pasaulį ir sakyčiau tik tai, ką žmonės nori girdėti", - sakė D.Cameronas kelionėje jį lydintiems žurnalistams.

"Nemanau, jog tai metė kažkam šešėlį. Manau, jog svarbu atvirai ir aiškiai kalbėti apie šiuos klausimus", - pridūrė jis.

Spaudimas Pakistanui sustiprėjo anksčiau šią savaitę, kai organizacija "WikiLeaks" paviešino daug įslaptintų JAV karinių dokumentų, kuriuose kalbama apie numanomus Pakistano žvalgybos agentūros ISI ryšius su Afganistane veikiančiais Talibano sukilėliais.

Didžioji Britanija pareiškė, kad su Pakistanu yra susiję 75 proc. išpuolių Afganistane, kuriame gyvena apie milijonas iš Pakistano kilusių žmonių.

Tačiau Pakistanas atkirto kenčiantis nuo terorizmo ne mažiau nei Afganistanas, Indija ar bet kuri kita šalis. Dėl sprogdintojų atakų, susijusių su Talibanu ir tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda", per pastaruosius trejus metus Pakistane žuvo daugiau nei 3 570 žmonių.

Pakistano URM atstovas spaudai Abdul Basitas sakė: "Teroristai neturi jokios religijos, jokio žmogiškumo, jokios specifinės tautybės arba geografinio (prieraišumo)."

"Teroristų tinklai, kaip gerai žino Jungtinė Karalystė, mutuoja ir veikia įvairiuose regionuose bei miestuose", - pridūrė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.