aA
Paskelbus, kad Seimui nori kitais metais pasididinti biudžetą reprezentacijai, Prezidentūra teiks mažesnę paraišką nei ankstesniais metais. Šalies vadovės atstovas Linas Balsys paklaustas, kaip prezidentė vertina Seimo norą didinti kitų metų biudžetą reprezentacinėms išlaidoms, sakė, jog konkrečiai šalies vadovė negali vertinti parlamento ketinimų, juo labiau, kad dar nėra pateikta jokių oficialių skaičių ar dokumentų.
Prezidentė: sunkmečiu valdžios institucijos turi rodyti pavyzdį
© "Panevėžio balsas"

"Bet apskritai prezidentės nuostata yra tokia, kad sunkmečio laiku visos valdžios institucijos, įskaitant ir Seimą, ir Prezidentūrą, ir Vyriausybę, turi rodyti pačios pavyzdį ir pradėti nuo savęs", - žurnalistams ketvirtadienį sakė L. Balsys.

Pasak L. Balsio, savo ruožtu Prezidentūra kitiems metams planuoja pateikti šiek tiek mažesnę paraišką negu buvo 2010-aisiais ar 2008 metais, tačiau jos nedetalizavo.

Kaip skelbia „Lietuvos rytas“, parlamento valdininkai planavo, kad kitų metų Seimo biudžetas būtų toks pat kaip ir šiemet, o kai kurioms reikmėms norėtų išleisti ir daugiau pinigų.

Tokie planai buvo išdėstyti Seimo kanceliarijos parengtame kitų metų parlamento biudžeto projekte. Jis šiomis dienomis turi būti pateiktas Seimo valdybai, o vėliau - Finansų ministerijai.

Seimo valdyba žada 1 mln. litų mažinti savo biudžetą

Tačiau parlamento pirmininkė Irena Degutienė ketvirtadienį pranešė, kad kitų metų Seimo kanceliarijos biudžetas turėtų būti 1 mln. litų mažesnis nei šiemetinis.

Pagal Seimo valdybai pateiktą kitų metų Seimo kanceliarijos biudžeto planą parlamentui buvo numatyti 81,38 mln. litų. Seimo vadovybei ir kitiems padaliniams radus galimybių dar labiau apkarpyti išlaidas, 2011 metais parlamentas mėgins išgyventi už 80,5 mln. litų.

"Nors pernai formuojant šių metų biudžetą smarkiai sumažinome savo išlaidas, daugiau nei kitos institucijos (...), šiemet vis tiek rezervų radome", - ketvirtadienį po Seimo valdybos posėdžio žurnalistams sakė I.Degutienė.

Jos teigimu, nuo Finansų ministerijos pasiūlyto plano 250 tūkst. litų mažiau ketinama išleisti komandiruotėms, dar nurėžta 118 tūkst. transporto išlaidoms, beveik 70 tūkst. litų mažinamos nenumatytos išlaidos, apie 100 tūkst. litų planuojama sutaupyti ryšio paslaugoms, ketinama nemokėti narystės mokesčio tarptautinėje parlamentinėje organizacijoje ir kita.

Kitąmet parlamento kanceliarija planuoja kukliau priimti svečius. Ši biudžeto eilutė turėtų mažėti 75 tūkst. litų.

"Noriu priminti, kad kitąmet Lietuva pirmininkaus ESBO, tai yra tarptautiniai įsipareigojimai, ir mes norime ar nenorime, bet turime juos vykdyti. Svečių turėsime ne dešimtimis, o šimtais (...) Toliau - pasiruošimo darbai pirmininkauti Europos Sąjungai, Sausio 13-osios dvidešimtmečio jubiliejus, okupacijos 70-metis", - vardijo I.Degutienė.

Anot jos, tiesiog renginiai gal bus kuklesni.

"Nėra nė vieno punkto, kur išauga išlaidos", - pabrėžė Seimo vadovė.

Ji pabrėžė, kad formuojant yra sumų, kurie negalima liesti, jų dydį nustato įstatymai - tai darbo užmokesčio fondas.

I.Degutienės teigimu, nė lito nėra numatyti turtui įsigyti. "Jokio įsigijimo jokiam turtui nėra", - sakė ji.

Seimo kancleris Jonas Milerius atkreipė dėmesį, kad palyginti su 2009 metų gruodžio mėnesiu Seimo kanceliarijos biudžete darbo užmokesčio fondas sumažėja 14 mln. litų.

"Jeigu bandytume mažinti, pavyzdžiui, 10 procentų, pasekmės būtų neįsivaizduojamos, Jeigu pasakytų 10 proc. sumažinti darbo užmokesčio fondą, grėstų pusės kanceliarijos darbuotojų atleidimu", - tvirtino kancleris.

Opozicijos lyderis Vytautas Gapšys teigė, kad rezervų daugiau mažinti Seimo biudžetą sudėtinga rasti. "Nebent atsisakytume elektros, vandens, nuotekų", - sakė jis.

Seimo interneto puslapio duomenimis, šiais metais Seimo kanceliarijoje su parlamentarų padėjėjais dirba 1100 žmonių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.