aA
Prieš metus Ukrainoje sulaikytas bene ilgiausiai nuo Lietuvos pareigūnų besislapstęs dviejų žmonių nužudymu bei pasikėsinimu nužudyti keturis „Geležinio vilko“ karius įtariamas vilnietis Donatas Adomėnas pagrįstai laikomas Lukiškių kalėjime. Taip ketvirtadienį paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas, pabrėžęs, kad įtariamojo teisių suvaržymas yra pateisinamas viešuoju interesu.
Donatas Adomėnas
Donatas Adomėnas
© Policijos departamento nuotr.

Pasak teismo, už beveik prieš 17 metų padarytus nusikaltimus sulaikyto 44 metų D. Adomėno teisės suvaržytos nepažeidžiant įstatymuose įtvirtinto proporcingumo principo bei kitų reikalavimų.

„Viešasis interesas šioje byloje yra išsamiai ir visapusiškai ištirti nusikalstamas veikas bei nubausti kaltus asmenis“, - apeliacinės instancijos teismas pabrėžė, kad iki spalio 3-osios suimant D. Adomėną nėra pažeista Konstitucija bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatos.

Kaip teigiama prokuratūros D. Adomėnui pareikštuose įtarimuose, jis iš anksto susitaręs ir veikdamas bendrininkų grupe su Danieliumi Sruoga, dėl savanaudiškų paskatų, turėdamas tikslą užvaldyti verslininkui R. Žygui priklausančius 40 000 JAV dolerių, 1993 metų liepos 23-iąją, apie 12 val., atvyko į verslininko butą, esantį sostinės Architektų gatvėje, kur, panaudodami fizinį smurtą, virve surišo R. Žygo ir pas jį į svečius atėjusio A. Čekaičio rankas ir kojas.

Atimdami galimybę priešintis, pasak prokurorų, D. Sruoga vyrus sumušė, o apie 17 val. juos pasmaugė virve.

Be to, įtariama, D. Adomėnas su D. Sruoga tų pačių metų rugpjūčio 17-ąją, pagrobė cigaretėmis prekiaujantį verslininką, bendrovės „Virada“ viceprezidentą Vytautą Baurą. Kai užpuolikai jį vežėsi savo automobiliu „VAZ 2105“, verslininkas Liepkalnio gatvėje bandė pasprukti iš mašinos, tačiau D. Sruoga jį pasivijo ir sumušė, be to, sudavė į galvą automato buože. Nusikaltimo įtariamieji nebaigė, nes į verslininką šovęs vienas užpuolikų nepataikė.

Iš V. Bauro jie įtariami pagrobę laikrodį „Rolex“, kainuojantį 15 tūkst. Vokietijos markių.
Incidentą pamatę autobusu važiavę „Geležinio vilko“ garbės sargybos kariai bandė apginti užpultą verslininką, bet užpuolikai iš automatų „Kalašnikov“ į juos paleido seriją šūvių. Įvykio metu buvo sužaloti keturi kareiviai.

Po šio užpuolimo D. Adomėnas dingo iš pareigūnų akiračio, o praėjusių metų liepos 3-iąją buvo sulaikytas per specialią Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Kovos su organizuotu nusikalstamumu valdybos bei greitojo reagavimo būrio „Sokol“ operaciją vienoje Krymo pusiasalio miesto tipo gyvenvietėje.

D. Sruoga buvo sulaikytas 2007 metais, taip pat Ukrainoje.

Pasak Lietuvos apeliacinio teismo, byloje tiriami 1993 metais padaryti labai sunkūs nusikaltimai, ilgą laiką įtariamasis D. Adomėnas buvo paieškomas, todėl su juo nebuvo galimybės atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus.

„Iš bylos medžiagos matyti, kad paieškos laikotarpiu jis slapstėsi užsienyje ir buvo teistas už užsienio valstybėje padarytą nusikalstamą veiką. Be to, baudžiamąją bylą sudaro pakankamai didelis kiekis dokumentų, surinktų į 12 tomų“, - teismo nuomone, dėl šių aplinkybių atliekamas ikiteisminis tyrimas laikytinas sudėtingu ir didelės apimties, o atliktų ikiteisminio tyrimo veiksmų kiekis adekvatus ikiteisminio tyrimo trukmei.

Pasak teismo, D. Adomėno byla artimiausiu metu jau bus perduota teismui.

Beje, teismas nusprendė, kad tik bylą nagrinėsiantis teismas galės nustatyti, ar jau suėjo senaties terminas, per kurį įtariamąjį gali traukti baudžiamojon atsakomybėn.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.