aA
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas per vizitą Turkijoje paragino pakeisti Gazos Ruožo padėtį, pavadinęs dabartinės būklės palestiniečių anklavą kalinimo stovykla.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas
© Reuters/Scanpix

"Leiskit man visiškai aiškiai pasakyti, kad padėtis Gazoje reikalauja permainų. Humanitarinės pagalbos siuntos ir žmonės turi judėti abiem kryptimis. - D.Cameronas sakė Ankaroje, į kurią atvyko, siekdamas pademonstruoti solidarumą Turkijos siekiui įstoti į Europos Sąjungą (ES).
Kalbėdamas apie Izraelio vykdomą palestiniečių anklavo blokadą, jis pridūrė: "Gaza negali likti kalinimo stovykla - tai neturi būti leidžiama."

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad visi žmonės Gazos Ruože "gyvena nuolat puldinėjami ir spaudžiami kalėjime po atviru dangumi".

Anksčiau per susitikimą su verslininkais Ankaroje D.Cameronas pabrėžė, kad jo šalis suteiks "stipriausią įmanomą paramą Turkijos stojimui į ES".
Britų premjero griežtas pasisakymas dėl Izraelio įvykdyto reido prieš humanitarinės pagalbos flotilę, plaukusią į Gazos Ruožą, tikriausiai pamalonino Turkiją, kurios piliečiai nukentėjo per tą operaciją. Tačiau D.Cameronas taip pat pridūrė, kad Izraelio pradėtas tyrimas dėl gegužės 31 dieną įvykusio incidento turi būti greitas ir skaidrus.

D.Cameronas vėliau taip pat pritarė Turkijos reikalavimams atlikti incidento tarptautinį tyrimą, sakydamas, kad JT vadovaujamas procesas būtų teisingas.

"Izraelio ataka prieš Gazos flotilę yra visiškai nepriimtina", - sakė jis.
Turkijos premjeras pareiškė, kad Izraelio komandosų reidas tarptautiniuose vandenyse "negali būti vadinamas kitaip, tik piratavimu".

R.T.Erdoganas taip pat stebėjosi, kodėl pasaulis ėmėsi veiksmų prieš laivus grobiančius Somalio piratus, tačiau tylėjo dėl Izraelio veiksmų.

"Izraelis privalo kuo greičiau atsiprašyti, sumokėti kompensaciją ir atšaukti (Gazos Ruožo) blokadą", - pabrėžė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.