aA
Europos Sąjungos (ES) paliaubų stebėjimo misija Gruzijoje antradienį paskelbė, kad iki 2011 metų rugsėjo pratęstas jos mandatas prižiūrėti, kaip laikomasi 2008 metų Gruzijos ir Rusijos karą užbaigusios ugnies nutraukimo sutarties.
Europos Sąjungos paliaubų stebėjimo misija Gruzijoje (EUMM)
Europos Sąjungos paliaubų stebėjimo misija Gruzijoje (EUMM)
© AFP/Scanpix

Europos Sąjungos stebėjimo misijos (EUMM) pranešime sakoma, kad Europos Komisija (EK)pratęsti mandatą nusprendė pirmadienį.

Ši viena didžiausių už Bendrijos ribų saugumo misija turi 225 civilius stebėtojus, kurie patruliuoja prie Gruzijos sienų su separatistiniais Abchazijos ir Pietų Osetijos regionais, kurie buvo atsidūrę 2008 metų konflikto centre.

Gruzijos pareigūnai pasveikino EK sprendimą, sakydami, kad ši misija labai svarbi tolesnio smurto prevencijai.

"Ji yra svarbus veiksnys regiono stabilumui, - Gruzijos reintegracijos ministras Temuras Jakobašvilis sakė naujienų agentūra AFP. - Šios misijos pagrindinis pasiekimas yra tai, kad buvo išvengta naujos karinės konfrontacijos."

Gruzija kaltina Rusiją paliaubų sutarties nesilaikymu, nes ES stebėtojai neįleidžiami į separatistinius regionus. T.Jakobašvilis išreiškė viltį, kad stebėtojams galiausiai bus leista dirbti Pietų Osetijoje ir Abchazijoje.

"Tikimės, kad anksčiau ar vėliau ši misija galės visiškai įgyvendinti savo mandatą", - sakė ministras.

Bendrijos misija buvo įsteigta pagal ES pastangomis pasirašytą ugnies nutraukimo sutartį, užbaigusią karą, per kurį Rusijos kariai ir šarvuotoji technika įsiskverbė giliai į Gruzijos teritoriją, Maskvai reagavus į Tbilisio mėginimą karine jėga susigrąžinti Pietų Osetiją.

Vėliau Rusijos pajėgos buvo atitrauktos į Pietų Osetiją ir Abchaziją, kai Maskva pripažino šių regionų nepriklausomybę.