aA
Kinija ketina sumažinti sąrašą nusikaltimų, už kuriuos numatyta mirties bausmė, ir atsisakyti ją taikyti vyresniems nei 70 metų asmenims, praneša laikraštis "China Daily".
Kinija sumažins mirties bausmės taikymą
© A.Didžgalvio nuotr.

Laikraštis rašė, remdamasis šaltiniu Kinijos įstatymų leidimo sluoksniuose, kad Baudžiamojo kodekso pataisų, apribojančių mirties bausmės taikymą, paketas bus perduotas į parlamentą rugpjūčio pabaigoje.

Šis sumažinimas bus pirmasis nuo įstatymo priėmimo 1979 metais, praneša laikraštis "Southern Weekend".

Teisių gynėjai nuolat kritikuoja Pekiną už didelį skaičių mirties bausmių, informacijos apie jos taikymą stygių ir ilgą sąrašą nusikaltimų, už kuriuos baudžiama mirties bausme.

Nauja pasaulio visuomenės protestų banga kilo praėjusių metų pabaigoje po mirties bausmės įvykdymo Didžiosios Britanijos piliečiui, kuris galbūt buvo nesveikos psichikos.

Teisių gynimo organizacijos "Amnesty International" vertinimu, pernai Kinijoje mirties bausmė buvo įvykdyta tūkstančiams žmonių - daugiau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

"China Daily" duomenimis, šiandien mirties bausmė taikoma už 68 rūšių nusikaltimus, iš kurių 44 susiję su smurtu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.