aA
Rusijos pietuose esantis Juodosios jūros kurorte Sočyje vyks žiemos olimpinės žaidynės. „Sočio olimpiada skirta tam, kad padėtų išsivaduoti nuo gėdos jausmo, kurį rusai iki šiol jaučia po to, kai užsienio valstybės boikotavo 1980 m. Maskvos žaidynes“, – rašo „Die Welt“ apžvalgininkas Manfredas Quiringas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Scanpix

Žiemos žaidynės Sočyje, kurios tapo ministro pirmininko Vladimiro Putino asmeniniu projektu, turės savo užmoju nustelbti visas prieš tai buvusias olimpiadas. V. Putinas „nori ne tik įrodyti visam pasauliui, kad Rusija netgi krizės sąlygomis sugeba pasiekti tai, kas neįmanoma, tačiau ir pagydyti nevisavertiškumo komplekso kamuojamą Rusijos sielą“.

Sočyje reikia viską pradėti praktiškai nuo nulio: sportiniai įrengimai, viešbučiai, infrastruktūra – čia nėra nieko, atitinkančio tarptautinius standartus. „Valdžia Maskvoje inicijavo korporacijos „Olimpstroi“ įkūrimą, be to, užtikrino oligarchų pagalbą, kad statybos Sočyje būtų vykdomos sparčiau. R. Abramovičius, V. Vekselbergas, O. Deripaska, V. Potaninas ir kompanija privalės užtikrinti asmenines investicijas. Kitaip tariant, investuoti lėšas Sočyje.“

Po daugybės „Olimpstroi“ sukrėtusių skandalų, vadovavimą perėmė vienas iš įtakingiausių Rusijos verslininkų, Vladimiras Potaninas, kuris dabar yra atsakingas už laiku atliekamą darbų vykdymą. Rusijos žiniasklaida rašo, kad V. Potaninas atitinka pagrindinius šiandieninės Rusijos reikalavimus: jis yra pakankamai turtingas, kad nevogtų, ištikimas Kremliui ir nepriklausomas nuo įtakingų vietos grupuočių.

Už šio regiono transporto sistemų statybą atsakinga artimiausio V. Putino bendražygio Vladimiro Jakunino bendrovė RŽD. Bendrovė gręžia gręžinius kalnuose, tiesia betono tiltus ir stato automobilių trasą iki šiol nepaliestuose Msymta upės slėniuose. „Oficialiai platinamais tvirtinimais, kad tai nekenkia ekologijai, netiki niekas: nei žmonės, atsakingi už darbų vykdymą, kurie galvoja tik apie terminus, nei vietos gyventojai“, – rašoma straipsnyje.

„Kam visa tai? – piktinasi vienas iš judėjimo, pasisakančio prieš pražūtingą „Olimpstroi“ veiklą, aktyvistų, – Tik tam, kad 25 dienas priimtų čia užsienio sportininkus? Ši sistema neabejotinai nukreipta prieš žmogų“. Straipsnio autorius teigia, kad JTO aplinkos apsaugos agentūros ataskaitoje nurodyta, kad nebuvo įvertintas bendras visų olimpinių projektų poveikis Sočio ekosistemai ir ten gyvenantiems žmonėms.

Tačiau nei regiono gyventojų pasipriešinimas, nei Rusijos ir tarptautinių organizacijų abejonės dėl ekologinio saugumo nesustabdys viską kelyje griaunančio „Olimpstroi“. „Sočis – ideologinis Vladimiro Putino ir Maskvos valdžios projektas, skirtas prestižo gerinimui. Čia viskas turi vykti aukščiausiame lygyje“, – teigiama straipsnyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.