aA
Nuo rudens Panevėžio rajone kai kurie vaikai į mokyklas turės važiuoti toliau. Tik pradinukams bus stengiamasi sudaryti sąlygas mokytis arčiau namų – bet ir tai tik jungtinėse klasėse.
Mokinukė
Mokinukė
© Corbis

Net keturių rajono mokyklų patalpos atiduodamos bendruomenėms. Į Raguvos gimnazijos Šilų skyriaus – buvusios pagrindinės mokyklos – patalpas dar šią vasarą susikels visos Šilų gyvenvietėje esančios įstaigos: bibliotekos filialas, Raguvos kultūros centro filialas. Bendruomenės reikmėms bus perduotos ir Uliūnų pagrindinės mokyklos patalpos, nes pati mokykla nuo rugsėjo 1-osios uždaroma.

Nepaisant to, planuojama, kad Šilų skyriuje liks du jungtiniai pradinių klasių komplektai. Ūliūnų mokykloje planuojama palikti vieną jungtinį pradinių klasių komplektą.

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Kęstučio Rimkaus duomenimis, Ūliūnų pagrindinėje mokykloje besimokę vyresnieji vaikai dabar keliaus į tolimesnes mokyklas – kas į Ramygalą, kas į miesto mokyklas.

Planuojama, jog Smilgių vidurinės mokyklos Gustonių skyriuje veiks vienas jungtinis pradinių klasių komplektas. Likusiomis laisvomis patalpomis irgi naudosis Gustonių gyvenvietės bendruomenė.
Berčiūnų pagrindinės mokyklos Berniūnų skyriuje veiks vienas jungtinis pradinių klasių komplektas. Kaip ir kitur, laisvomis patalpomis naudosis vietos bendruomenė.

Kiek kuriame skyriuje liks klasių komplektų, tikslesni duomenys bus tik rugsėjį.

Pasak K. Rimkaus, rajono Savivaldybė siekia, kad tose vietovėse liktų pradinių klasių komplektai. Nuostata tokia: jei susidaro apie 10 vaikų jungtinis klasių komplektas, tuomet mokomasi vietoje. To prašo ir pačios bendruomenės. Tačiau gimstamumui Panevėžio apskrityje mažėjant neaiški lieka ir jungtinių klasių ateitis.

5 procentus išvežė tėvai

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Rimkus
© "Panevėžio balsas"

K. Rimkaus tikinimu, tėvų reakcija į mokyklų uždarymą – įvairi. Vieni prašo, kad mokykla būtų kuo ilgiau ir, bent kol vaikai maži, galėtų ją lankyti kuo arčiau namų. Kiti gi nenori, kad vaikas blaškytųsi per mokyklas po kelių klasių ir siekdami nuoseklumo iš karto atžalas išleidžia į didesnes mokyklas.

Priežastis, kodėl mokyklos uždaromos, paprasta: per dešimtmetį tiek visoje Lietuvoje, tiek Panevėžio rajono mokyklose vaikų sumažėjo apie 30 procentų. 2000 metais moksleivių buvo maždaug 6 100, o šiemet – apie 4 000.

K. Rimkaus duomenimis, tyrimai rodo, kad 25 procentus to sumažėjimo lemia sumažėjęs gimstamumas ir 5 procentus – emigracija. Panevėžio rajone visai nebeliko atskirų pradinių mokyklų. Jų anksčiau buvo apie keturias dešimtis ir jose mokydavosi apie 20–40 mokinių. Laikui bėgant tos mokyklos, kurios surinkdavo minimalų skaičių vaikų, buvo prijungtos prie stambesnių mokyklų ir tapo skyriais.

Norint vėl atidaryti savarankišką pradinę mokyklą, reikia surinkti bent 40 pradinukų.

Daugiafunkciniai centrai

Tačiau uždarytų mokyklų patalpos nestovės tuščios. Rajono Savivaldybė iki 2013 metų yra nusprendusi šiose mokyklose įsteigti daugiafunkcinius centrus. 85 procentus lėšų skirtų Europos Sąjunga, o 15 procentų – pati Savivaldybė.

Tokiuose centruose vyktų įvairi veikla – būtų naudojama bendruomenės reikmėms, šventėms, medicinos punktas, veiktų priešmokyklinė grupė ir pradinės klasės, jei jų būtų. Trumpai tariant, toks centras taptų atskira biudžetine įstaiga. Panašių pavyzdžių šalyje jau yra. Projektas būtų įgyvendinamas dviem etapais.

„Panevėžio balsas“