aA
Vis didėjant įtampai tarp Teherano ir Maskvos, Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą pavadino Irano priešų "ruporu".
Mahmoudas Ahmadinejadas
Mahmoudas Ahmadinejadas
© Reuters/Scanpix

"Susitikime su savo ambasadoriais, jis (D.Medvedevas) sakė, jog jie žino, kad Iranas juda bombos link", - nurodė M.Ahmadinejadas, kurio naujausią tiradą šeštadienį parodė valstybinė televizija.

"Mes apgailestaujame dėl to, kad Medvedevas tapo Irano priešų planų ruporu", - penktadienį Teherane įvykusiame susitikime pareiškė iraniečių prezidentas.

Liepos 12 dieną D.Medvedevas išdėstė iki šiol griežčiausias savo pastabas dėl Irano branduolinės programos, kurios tikslu Teheranas visuomet nurodo vien taikią elektros energijos gamybą.

"Iranas artėja prie galimybių, kurios iš esmės gali būti panaudotos branduoliniam ginklui sukurti", - pareiškė D.Medvedevas Rusijos ambasadorių ir nuolatinių atstovų pasitarime Maskvoje.

Po trijų dienų D.Medvedevas perspėjo Irano lyderius, kad jie "negyvena kosmose", ir apkaltino juos tuo, kad jie politiniais tikslais išnaudoja nesutarimus su tarptautine bendrija branduoliniu klausimu.

"Iranas - mūsų aktyvus ir istorijos patikrintas partneris. Tačiau tai nereiškia, kad mums vis viena, kaip jis plėtoja savo branduolinę programą, mums ne vis viena ir tai, kaip atrodo šios programos sudedamosios karinės dalys", - pareiškė D.Medvedevas spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Teherano ir Maskvos ryšiai smarkiai pablogėjo Rusijai parėmus ketvirtą Jungtinių Tautų (JT) sankcijų paketą Iranui dėl jo branduolinės programos. Tą paketą JT Saugumo Taryba priėmė birželio 9 dieną.

"Rusija yra didi šalis ir mes esame draugai, esame suinteresuoti plėsti savo draugiškus santykius, bet reiktų žinoti, kad tos (D.Medvedevo) pastabos yra propagandinio scenarijaus, kurį surengs JAV, anonsas, - pareiškė M.Ahmadinejadas. - Šį scenarijų pradėjo Rusijos prezidentas".

Tradicinė Irano sąjungininkė Rusija anksčiau laikėsi gerokai švelnesnės nei Vakarų valstybės pozicijos Irano branduoliniu klausimu ir ragindavo taikyti daugiau diplomatijos. Tačiau pastaraisiais mėnesiais Maskva sugriežtino savo poziciją ir parėmė Vakarų raginimus įvesti tolesnes sankcijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.