aA
Sustabdyta, bet nenutraukta premjero rezidencijos Turniškėse rekonstrukcija tapo galvosūkiu Ministro pirmininko tarnybai (MPT). Čia pabrėžiama, kad tokia padėtis valstybės kišenei nenaudinga.
Premjero rezidencija vasarą merdi
© A.Solomino nuotr.

Kaip rašo "Lietuvos žinios", vidurvasarį, kai statybininkai stengiasi nuveikti kuo daugiau darbų, nebaigtoje rekonstruoti premjero rezidencijoje prestižiniame sostinės Turniškių rajone negirdėti nei plaktuko kaukšėjimo, nei grąžto zyzimo.

Aiškinantis teisinius niuansus, bet kokie statybos ir aplinkos tvarkymo darbai čia nutraukti. Sprendimą dėl pastato tolesnio atnaujinimo MPT turėtų priimti rugpjūčio viduryje.

Ketverius metus trunkanti rezidencijos rekonstrukcija jau pareikalavo beveik 5 mln. litų biudžeto lėšų. 2009 metais pinigų statyboms iš viso neskirta, todėl sutartis su darbus atliekančia bendrove "Senovė" buvo sustabdyta. Veikla atnaujinta 2010-ųjų vasarį, sulaukus 0,5 mln. litų finansinės injekcijos. Daugiau kaip 400 tūkst. litų šios sumos jau išleista.

Balandžio pabaigoje Turniškių statybą aplankę Seimo Audito komiteto nariai suabejojo rezidencijos rekonstrukcijai skirtų pinigų naudojimo efektyvumu ir skaidrumu.

Seimūnams įsikišus, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atliko tyrimą ir konstatavo, kad rezidencijos atnaujinimo darbų pirkimo sandoris yra negaliojantis, o sutartis su "Senove" prieš metus turėjo būti ne sustabdyta, o nutraukta. Esą bendrovė per metus neatliko visų numatytų darbų (tais metais nebuvo skirtas finansavimas).

VPT išvadas išnagrinėję MPT teisininkai su tokia nuomone nesutiko. Jų teigimu, nesustabdžius sutarties galiojimo, rangovas būtų galėjęs reikalauti atlyginti patirtus nuostolius.

MPT Ūkio skyriaus vadovas Jonas Šniaukšta neatmeta galimybės, kad sutartis su "Senove" dėl formalių pažeidimų rugpjūtį vis dėlto bus nutraukta, nors bendrovei jokių pretenzijų MPT neturi.

"Lieka derybų variantas", - paklaustas apie galimus finansinius nuostolius sakė J.Šniaukšta.

Apsisprendus sutartį nutraukti, bus skelbiamas naujas konkursas darbams atlikti. Skaičiuojama, kad iki pabaigtuvių vainiko į šį pastatą dar gali tekti investuoti 600 tūkst. litų. Pasak J.Šniaukštos, liko pakloti grindis, nupirkti santechniką, šviestuvus, taip pat sutvarkyti teritoriją.

"Statybą reikėjo užbaigti taip, kaip buvo planuota - per metus, tuomet viskas būtų atsiėję kur kas pigiau", - mano J.Šniaukšta. Pirmiausia nebūtų reikėję leisti lėšų Vyriausybės vadovų apartamentų nuomai. Per ketverius metus už ekspremjero Gedimino Kirkilo ir dabartinio ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus gyvenamojo ploto nuomą Turniškėse sumokėta 400 tūkst. litų.

"Esu pilietis ir man tikrai skauda, kai dėl politinių intrigų nebaigiami darbai, nepriiminėjami sprendimai arba jie yra populistiniai. Šiuo požiūriu mūsų nuostoliai tikrai mažesni nei pačios valstybės", - sakė "Senovės" generalinis direktorius Audrius Kolka. Pasakyti, kaip elgsis, jei MPT apsispręs nutraukti sutartį su bendrove, bendrovės vadovas iš anksto nenorėjo.

Nuo 2006-ųjų premjero rezidencijai rekonstruoti iš valstybės biudžeto jau skirta 4,756 mln. litų. Nors lėšų įdėjimai yra milijoniniai, reprezentacinio namo atnaujinimas vis dar nebaigtas. Prieš puspenktų metų premjero būstinei Turniškėse parinktas prieškario - maždaug 1939 metų - statybos namas. Prieš pradedant rekonstrukciją pastatas, kuriame kadaise buvo įrengti tarnybiniai butai, įvertintas kaip avarinės būklės.

Premjero rezidencijos statybos planai buvo parengti 2006-aisiais, tuo metu pasirašytos ir darbų sutartys. G.Kirkilo Vyriausybės kanclerio Valdemaro Sarapino laikais (2007-2008 metais) darbų atlikta už 3,5 mln. litų. 2009-ųjų pabaigoje priėmus sprendimą baigti rezidencijos statybas, darbų kainos buvo peržiūrėtos ir sumažintos 220 tūkst. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.