aA
Anglijos aukščiausiosios futbolo lygos klubai vienas po kito stoja į kovą su vuvuzelomis, drausdami įsinešti afrikietiškas dūdas į stadionus, praneša naujienų kanalas „Sky News“.
Britanijoje vuvuzelos prilygintos ginklams
© AFP/Scanpix

Apie tokį draudimą paskelbė futbolo klubai „Tottenham“, „Arsenal“, „Birmingham Ciry“ ir „Everton“, „Fulham“, „Liverpool“, „West Ham United“ ir „Sunderland“. Prie draudimo prisijungė ir keli žemesniųjų divizionų klubai.

Birželį per Pietų Afrikos Respublikoje vykusį pasaulio futbolo čempionatą Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) atsisakė uždrausti vuvuzelas, nors futbolininkai ir kai kurie aistruoliai ragino tai padaryti.

Konservatyvieji britai, su pasididžiavimu vadinantys save futbolo išradėjais, rungtynių metu yra pripratę prie kitokios atmosferos ir ją galėtų sutrikdyti vuvuzelų gaudesys. „Tottenham“, atstovai teigia įvedę draudimą rūpindamiesi aistruolių saugumu ir sveikata. O „West Ham United“ atstovai pareiškė, kad vuvuzelos gali būti panaudotos kaip ginklai.

Vuvuzela – maždaug metro ilgio pučiamasis instrumentas, kurį naudoja Pietų Afrikos Respublikos futbolo aistruoliai. Manoma, kad šio instrumento pavadinimas kilęs iš zulų kalbos ir reiškia „kelti triukšmą“. Gausiai stadione pučiamos vuvuzelos sukuria garsą, primenantį bičių spiečiaus dūzgimą. Tradicinės vuvuzelos gaminamos iš alavo ir plačiai naudojamos vietinėse Afrikos futbolo varžybose.