aA
Monako karališkieji rūmai pranešė, kad kunigaikštis Albertas II ateinančių metų liepą sumainys žiedus su savo būsima nuotaka.
Monako kunigaikščio Alberto II vestuvės įvyks kitų metų liepą

Albertas II yra susižadėjęs su buvusia olimpine plaukike iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Charlene Wittstock.

Monako Kunigaikštystės rūmai ketvirtadienį pranešė, kad pora planuoja susituokti bažnyčioje kitų metų liepos 9 dieną. Jų civilinė santuoka bus užregistruota viena diena anksčiau.

Albert'as II susipažino su grakščia šviesiaplauke Ch.Wittstock per 2000 metais Monake vykusias plaukimo varžybas, kuriose ji laimėjo auksą 200 metrų plaukimo nugara rungtyje.

Jo išrinktajai atsivėrė garbinga galimybė įgyti Monako kunigaikštienės titulą, kuris anksčiau priklausė itin populiariai Alberto II motinai, Holivudo žvaigždei Grace Kelly, žuvusiai per automobilio katastrofą 1982 metais.

52-ejų metų kunigaikštis, kuris anksčiau susitikinėjo su aktore Brooke Shields ir vokiečių supermanekene Claudia Schiffer, su dvidešimčia metų jaunesne Ch.Wittstock artimai ėmė bendrauti 2006-aisiais.

Atletė ir kunigaikštis pasirodė kartu per 2006 metų Turino žiemos olimpines žaidynes, taip pat tais pačiais metais Monake vykusiose "Formulė 1" Didžiojo prizo lenktynėse.

Šių metų birželio 19 dieną Ch.Wittstock ir Albertas II dalyvavo Švedijos sosto įpėdinės Victorijos vestuvėse Stokholme.

Po keturių dienų buvo oficialiai paskelbta apie jų sužadėtuves, o anksčiau žurnalistų dėmesio vengdavusi Ch.Wittstock užmezgė glaudesnius ryšius su žiniasklaida, kurie buvo kruopščiai kontroliuojami.

Albertas II įžengė į Monako sostą 2005 metų liepą po savo tėvo kunigaikščio Rainier III mirties. Nors Rainier III buvo puritoniškų pažiūrų, tačiau ramų Viduržemio jūros uostamiestį jis pavertė mokesčių rojumi turtuoliams ir tviskančiu finansų centru.
Prancūzijos Rivjeroje esančios itin turtingos Monako valstybėlės plotas - tik 200 hektarų. Ji turi 32 tūkst. nuolatinių gyventojų, tačiau iš jų tik 8 000 yra Monako piliečiai.

Maži mokesčiai, prabangus jachtų uostas ir garsūs lošimo namai atviliojo persikelti gyventi į Monaką daug turtuolių, o kasdien į šią šalį atvysta dirbti apie 36 tūkst. žmonių. Dauguma jų - Prancūzijos gyventojai, dirbantys turizmo ir finansų sektoriuje.

Rainier III santuoka su G.Kelly, kurią kunigaikštis vedė 1956 metais, suteikė Monakui ypatingo spindesio, bet daugiau kaip 700 metų valdančiai Grimaldi dinastijai nėra svetimos tragedijos ir skandalai, persekiojantys ir Albert'o seseris Stephanie bei Caroline.

Albertas II vadovauja valstybei, o jam padeda vienas aukštas civilinis Prancūzijos pareigūnas bei vyriausybė, kurią sudaro keturi aukšto rango patarėjai.

Daugelis stebėjosi, kodėl kunigaikštis, kurio turtas vertinamas maždaug 2 mlrd. eurų (6,9 mlrd. litų), taip ilgai delsė patvirtinti savo ryšius su Charlene.

Kasmet Monake vykstančio aukštuomenės pokylio organizatorius ir rūmų reikalų ekspertas Stephane'as Bernas (Stefanas Bernas) pernai sakė, kad Ch.Wittstock reikėjo laiko išmokti prancūzų kalbą ir Monako rūmų tradicijų.

Albertas II ilgą laiką buvo viengungis, todėl Monako parlamentas 2002 metais net priėmė konstitucijos pataisą, kuri leistų sostą paveldėti vienam iš kunigaikščio sesers sūnų, jeigu jis nesusilauktų teisėto įpėdinio.

Kunigaikštis turi nesantuokinę dukrą ir sūnų, kurie buvo oficialiai pripažinti, kai Albertui II atiteko sostas. Tačiau pagal Monako įstatymus nei vienas iš šių vaikų netaps sosto įpėdiniu - jį gali paveldėti tik gimę santuokoje.

Jo 20-metės dukros Jazmin Grace motina - buvusi amerikietė padavėja Tamara Rotolo, o šešerių metų Alexandre'as Coste'as gimęs iš Alberto II ryšio su Prancūzijos pilietybę turinčia buvusia stiuardese Nicole Coste, kilusia iš Togo.

Zimbabvės mieste Bulavajuje gimusi Ch.Wittstock tapo PAR nacionalinės rinktinės nare 2000 metų Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse, taip pat pelnė tris aukso medalius 2002 metų Pasaulio plaukimo čempionate.
Ji dar labiau pagarsėjo, nusifotografavusi žurnalui "Sports Illustrated", vilkėdama plaukimo kostiumą.

Tačiau vėliau sportininkė skundėsi, kad žiniasklaida pernelyg kišasi į jos asmeninį gyvenimą.

Princas Albertas II taip pat buvo sėkmingas atletas, penkiskart atstovavęs savo šaliai olimpinėse žaidynėse bobslėjaus rungtyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.