aA
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) skelbia baigęs rengti Nacionalinį susitarimą dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo. 15 dokumento rengime dalyvavusių visuomeninių organizacijų atsiriboja nuo susitarimo, kurį sako esant grįstą diskriminacine Valstybine šeimos politikos koncepcija.
Susitarimas dėl šeimai palankios aplinkos vertinamas kaip diskriminacinis
© Corbis/Scanpix

Nuo susitarimo atsiriboja Lygių galimybių plėtros centras, Žmogaus teisių stebėjimo institutas, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija, "Naujoji Kairė 95", įvairios moterų organizacijos.

Kritišką požiūrį dėl siūlomo nacionalinio susitarimo viešai yra išsakiusi ir viena didžiausių šalyje Socialdemokratų partija.
Nacionaliniame susitarime iškeliami šie pagrindiniai tikslai: paslaugų ir infrastruktūros šeimai plėtra, teigiamo visuomenės požiūrio į šeimą stiprinimas, šeimos gerovės ir materialaus saugumo užtikrinimas, sąlygų įgyvendinti šeimos prokreacinę funkciją gerinimas.

Tarp susitarimu siūlomų naujovių numatoma diegti pasirengimo santuokai ir šeimai bei privalomą konsultacijų prieš skyrybas sistemas.
Taip pat siūloma suteikti vaikus šeimoje auginantiems tėvams papildomų socialinių garantijų ar paslaugų, siekiant, kad vaikų auginimas būtų prilyginamas visuomenei naudingam darbui, sudaryti geresnes sąlygas šeimoms, ypač auginančioms vaikus, nuomotis arba įsigyti pirmąjį būstą.

Susitarimu siūloma "visokeriopai remti pastangas, prisidedančias prie asmens vaisingumo išsaugojimo ir puoselėjimo", taip pat diegti konsultavimo prieš abortus sistemą bei "šviesti visuomenę apie gyvybės vertę ir abortų žalą".

Kurti šeimos gerovei susitarime numatyta ir nauja institucija - Seimui siūloma Socialinių reikalų ir darbo komitete sudaryti Šeimos pakomitetį.
Rengiant susitarimą dėl šeimai palankios aplinkos jam teikti siūlymus galėjo ir parlamentinės partijos, ir savivaldybės, ir visuomeninės organizacijos, ir kiti suinteresuoti asmenys.

Šie siūlymai varijavo nuo nemokamos kontracepcijos iki "daugiavaikės šeimos kortelės", suteikiančios nuolaidas kino teatruose, prekybos centruose, transporte ir t.t.

Vienas esminių siūlymų, į kurį neatsižvelgta - atsisakyti šeimos apibrėžimo ją išimtinai siejant su santuoka. Seimo Krikščionių partijos frakcija bei viešoji įstaiga "Draugiški šeimai" siūlė šeima vadinti bet kurį namų ūkį, neišskiriant ir nediskriminuojant bevaikių šeimų, vienišų tėvų, auginančių vaikus, ar vienišų asmenų.

Taip pat šios dvi rengiant dokumentą dalyvavusios grupės siūlė ir kompensuojamas ilgalaikio apsisaugojimo nuo nepageidaujamo nėštumo priemonės nepasiturinčioms ir socialiai remtinoms šeimoms.

Kauno arkivyskupijos šeimos centras ragino drausti alkoholio reklamą.
Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija siūlė kurti Šeimų iniciatyvų programą, kad susivienijusios iniciatyvios šeimos turėtų galimybę gauti finansinę paramą savo veikloms.

Taip pat asociacija pritarė siūlymui Seime steigti Šeimos pakomitetį, o prie Vyriausybės mano esant reikalinga įkurti dar vieną instituciją - Nacionalinę šeimos tarybą.

"Nėra organo, kuris sutelktų valdžios, nevyriausybinių organizacijų, Bažnyčios ir kitų organizacijų, socialinių ar profesinių grupių bei kitų suinteresuotų šalių atstovus bendram koordinuotam darbui puoselėjant šeimai palankią aplinką Lietuvoje. Todėl norint pasiekti platų dialogą bei vykdyti šeimos politikos koordinavimą, siūlome įsteigti Nacionalinę šeimos tarybą", - siūlymą argumentuoja asociacija.

Taip pat Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija siūlo įpareigoti Švietimo ir mokslo ministeriją sukurti metodą, kaip Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa turėtų būti integruojama į bendrojo lavinimo mokyklas.
Viešoji įstaiga "Draugiški šeimai" savo siūlymuose akcentuoja galimybę sudaryti sąlygas moterims, auginančioms vaikus, išlikti darbo rinkoje, siūlo siekti, kad į vaikų auginimą būtų daugiau įtraukti tėvai.

Tarp kitų susitarimui pateiktų siūlymų buvo ir raginimas įrengti specialias automobilių stovėjimo vietas šeimoms su mažais vaikais ir netgi kaip viena iš papildomų socialinių garantijų bei paslaugų šeimai priemonė - įvairias nuolaidas suteikianti "daugiavaikės šeimos kortelė".
SRDK siekia, kad šis Nacionalinis susitarimas būtų pasirašytas iki spalio 1 dienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.