aA
Trečiadienį premjeras Andrius Kubilius ir švietimo viceministrė Nerija Putinaitė pasveikino geriausius šalies abiturientus ir jų mokytojus. Iš viso medaliai ir garbės raštai įteikti 39 vidurinių mokyklų ir gimnazijų abiturientams ir 15 profesinio ugdymo mokyklų geriausiems moksleiviams.
Premjeras tikisi, kad geriausi abiturientai liks Lietuvoje
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

Keturis šimtukus iš valstybinių brandos egzaminų gavo 8 abiturientai, o po tris šimtukus – 31.

Mokslas – geriausia investicija Lietuvoje

A. Kubilius teigė, kad abiturientai teisingai pasielgė, investuodami į savo mokslą ir žinias, nes paaiškėjo, jog Lietuvoje geriausiai yra investuoti būtent į mokslą. Premjeras pabrėžė, kad didžiausias privatus sandoris, siekiantis 720 mln. litų, buvo sudarytas būtent mokslo srityje – fermentus gaminančioje įmonėje. 

„Neklauskite manęs, ką jie daro. Aš nesuprantu kas tie fermentai ir kam jie naudojami, bet ta įmonę […] nupirko viena stambiausių pasaulyje korporacijų”, - kalbėjo A. Kubilius.

Premjeras juokavo, kad dabar susimąsto, ar teisingai padarė, pasirinkdamas politiko, o ne fiziko karjerą. 

Pasak A. Kubiliaus, žinios, mokslas, inovacijos yra Lietuvos sėkmės garantas. Tuo mes turime džiaugtis ir rūpintis.

Tikisi, kad abiturientai pasiliks Lietuvoje

„Šiandien tokia diena, kai pasirinkimai jau padaryti”, - kalbėjo N. Putinaitė. Ji linkėjo abiturientams pasisemti kuo daugiau žinių iš universitetų – nesvarbu, ar užsienio, ar Lietuvos.
N. Putinaitė priminė abiturientams, kad nebūtina stoti į užsienio universitetą – galima ten pastudijuoti keletą semestrų pagal mainų programą. Arba studijuojant kitose šalyse, grįžti į Lietuvą atlikti praktikos.

„Turbūt išvažiuosite į kitų šalių universitetus. Tai nėra blogai. Aš tikrai esu įsitikinęs, kad pasisėmę patirties jūs grįšite į Lietuvą”, - kalbėjo A. Kubilius. 

Pasak premjero, tik nuo jaunosios kartos priklausys, kaip atrodys Lietuva po dvidešimties metų, todėl jis tikisi, kad moksleiviai nepaliks savo gimtinės.

„Nebėra lokalaus mokslo ar studijų. Greit nebematysime skirtumo tarp užsienio ir Lietuvos”, - teigė N. Putinaitė.

Moksleiviai džiaugiasi švietimo sistema

Abiturientė Monika Želvytė, gavusi keturis šimtukus, savo kalboje teigė, kad džiaugiasi švietimo sistema, kuri yra skaidri ir sudaro sąlygas kiekvienam pasiekti puikias galimybes. 

Monika Ivoškaitė, viena geriausiai baigusių Elektrėnų profesinio ugdymo mokyklą, kalbėjo, jog džiaugiasi savo pasirinkimu. Pasak jos, profesinės mokyklos nėra tiems, kurie nesiekia mokslo, o tiems, kurie nori iš karto įgyti specialybę. Moksleivė džiaugėsi, kad turi palankias sąlygas gilinti žinias universitete. 

Rugpjūčio 23-27 dienomis moksleiviai turės galimybę dalyvauti projekte „Moksleiviai – į Vyriausybę”. Tai projektas, kai moksleiviams sudaroma galimybė iš arčiau susipažinti su Vyriausybės, valstybės institucijų ir politikų veikla bei kasdieniu darbu, vykdomas jau antrus metus.

Savaitę laiko būsimieji politikai atliks praktiką Ministro Pirmininko tarnyboje bei ministerijose, praleis dieną su Premjeru Andriumi Kubiliumi, stebės Vyriausybės posėdžius, dalyvaus įvairiuose susitikimuose, susipažins su Vyriausybės struktūra, ministerijų darbu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.