aA
Daugybė Lietuvos turistų, sukorusių šimtus kilometrų ir nuvykusių į Žalgirio mūšio inscenizaciją Lenkijoje, taip ir nepamatė išsvajoto reginio. Užtat savo kailiu išbandė tai, ką prieš 600 metų galėjo jausti pėstininkai, žygiuojantys į lemiamą kovą, rašo „Lietuvos rytas“.
Lietuvių žygis į Žalgirio mūšį virto košmaru
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

"Mes - bepročiai patriotai. Kuris sveiko proto žmogus būtų ryžęsis šeštadienio rytą sėsti į kelioninį autobusą ir važiuoti į Griunvaldo lauką Lenkijoje, į kurį plūdo tūkstančiai smalsuolių? Juolab kad sinoptikai prognozavo 34 laipsnius karščio. Tik bepročiai!" - sekmadienio vakarą grįžtant į Lietuvą savaitgalio nuotykį apibendrino bendrakeleivė.

Šimtai kelyje į Griunvaldą įstrigusių turistų legendinio mūšio inscenizacijos taip ir nepamatė. Iki Griunvaldo lauko likus maždaug trisdešimčiai kilometrų, turistų iš Lietuvos snaudulį išblaškė gido žinia: „Įstrigome spūstyje. Į inscenizacijos pradžią jau tikrai nebespėsime, nebent pamatysime pabaigą.“ Apsisukti dviejų juostų kelyje, priekyje ir užpakalyje sausakimšame automobilių, autobuso vairuotojas nematė galimybių. Tam, matyt, būtų paprieštaravę ir daugelis keliautojų – už poros dienų kelionę kiekvienas jų sumokėjo po keturis šimtus litų ir vylėsi, kad galbūt lenkams pavyks spūstį suvaldyti.

Taip vos krutančiame autobuse keleiviai praleido 4 valandas. Per šį laiką pasistūmėjo apie 25 kilometrus. Autobuso vairuotojas nė kiek neįkvėpė užsiminęs, kad dėl spūsties degalai jau baigiasi. Kas turėjo pasiėmęs mobiliojo telefono ausines, inscenizacijos komentarų klausėsi per radiją, kiti tenkinosi bendrakeleivių perduodamomis naujienomis, pavyzdžiui, „mūšis jau įpusėjo“ ir „mūšis jau baigėsi“.

„Tik pargrįžusi iš Lenkijos į Lietuvą internete galėjau pasižiūrėti Žalgirio mūšio inscenizaciją. Net neįtariau, kad bandydami pasiekti mūšio lauką pateksime į tokį chaosą. Atokesnėse jo prieigose nebuvo nei policijos, nei tvarkdarių. Kiekvienas atvykėlis sukosi kaip išmanydamas. Patyrėme tikrą košmarą“, – savo kelionę prisiminė panevėžietė Liucija.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.