aA
Simono Wiesenthalio biuro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas teigia besipriešinantis iniciatyvai kurti Litvakų paveldo forumą ir kviečia pasaulio litvakus boikotuoti šią idėją.
Efraimas Zuroffas
Efraimas Zuroffas
© Reuters/Scanpix

Anot S.Wiesenthalio biuro pranešimo, kurdama šį forumą, Lietuvos vyriausybė "bando užsitikrinti žydų paramą savo vykdomai Holokausto iškraipymo kampanijai bei skatina klaidingą komunistų ir nacių nusikaltimų sulyginimą".

"Naujo Litvakų forumo kūrimas yra paprasčiausiai naujausia iš daugelio Lietuvos valdžios iniciatyvų skatinti neteisingą Antrojo pasaulinio karo įvykių pasakojimą. Jame sumenkinamas platus nacių kolaborantų vaidmuo masinėse žydų žudynėse ir paleidžiama "antis", kad komunistų nusikaltimai tolygūs nacių. Tokia iniciatyva - tai tas pat, kaip formuoti armėnų paramos grupę Turkijos pastangoms paneigti armėnų genocidą", - cituojamas E.Zuroffas.

Centras, pasak pranešimo, "toliau priešinsis lietuviškam Holokausto iškraipymui ir kartu su didžiausia pasaulio litvakų organizacija - Lietuvos žydų Izraelyje asociacija - sieks sužlugdyti planus paslėpti tiesą apie Holokaustą Lietuvoje ir užkirsti kelią naiviems litvakams padėti naikinti jų pačių istorinį palikimą".

Kaip skelbta praėjusią savaitę, Lietuvos premjeras Andrius Kubilius sudarė darbo grupę Litvakų paveldo forumui sukurti. Į ją įtraukti žydų bendruomenės, Ministro pirmininko tarnybos, Užsienio reikalų, Švietimo ir mokslo, Kultūros ministerijų atstovai, Lietuvos ambasadorius Izraelyje, kiti asmenys.

Pasak ministro pirmininko kanclerio Deivido Matulionio, Litvakų paveldo forumas per interneto tinklalapį jungtų pasaulyje išsibarsčiusius litvakus į bendruomenę. Kanclerio teigimu, iniciatyvą steigti tokį forumą premjerui per jo vizitą JAV išsakė patys litvakai.

Darbo grupei pavesta iki lapkričio parengti Litvakų paveldo forumo koncepciją ir su ja supažindinti Vyriausybę bei tarptautines litvakų organizacijas.

Litvakais vadinami Lietuvos žydai ir jų palikuonys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.