aA
Sunkiais nusikaltimais įtariamas Kauno nusikalstamo pasaulio garsenybė Henrikas Daktaras siekia, kad ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai negalėtų kontroliuoti Lukiškių kalėjime jo gaunamų ir rašomų laiškų. „Šiuo metu valstybė, taip atrodo, kuria „Sopranus“ ir visas tas procesas yra vykdomas kaip parodomasis, o H. Daktaras vaizduojamas kaip nusikaltėlis Nr. 1”, - pirmadienį pareiškė H. Daktaro advokatas Kristupas Ašmys.
H.Daktaro advokatas: Lietuva kuria „Sopranus“
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

Kauniečio advokatas Vilniaus apygardos teismui apskundė ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartis, kuriomis nuo praėjusių metų lapkričio 23-osios iki šių metų gegužės 19-osios slaptiesiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams buvo leista tikrinti H. Daktaro korespondenciją. Tiesa, ne visą – draudžiama skaityti teismams, prokurorui, Seimo kontrolieriui, teisingumo ministrui bei Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) skirtą korespondenciją.

Teismas yra nusprendęs, kad pareigūnai gali skaityti net žmonai ir mažametei dukrai siunčiamus laiškus, tačiau su tuo nesutinkantis H. Daktaras ėmė grasinti Strasbūro teismu.

„Įsivaizduokite, septynmetė H. Daktaro dukra parašo laišką tėvui, įdeda piešinį, o penki slaptieji pareigūnai važiuoja į Lukiškių kalėjimą to laiško tikrinti – ar mes neturime ką veikti?“ – teisme piktinosi sunkiais nusikaltimais įtariamo kauniečio advokatas, raginęs geriau kovoti su šešėline ekonomika.

Pasak K. Ašmio, EŽTT vienoje byloje prieš Lietuvą yra pripažinęs, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai neturėjo teisės skaityti įtariamojo laiškų su artimaisiais.

„Demokratinėje valstybėje tai nepateisinama ir tuo pažeidžiama Europos Žmogaus Teisių Konvencija“, - advokatas sakė, kad įtariamojo laiškus galima skaityti tik tuomet, kai yra duomenų, jog įtariamasis daro ar rengiasi daryti nusikaltimą.

„Tokių duomenų byloje nėra“, - pabrėžė K. Ašmys. Pasak jo, nėra teisinio pagrindo bei būtinybės kontroliuoti H. Daktaro laiškus, juoba kad jis nuo pat uždarymo į Lukiškių kalėjimą žinojo, jog visa jo korespondencija yra tikrinama – ant kiekvieno laiško uždedamas spaudas „tikrinta“.

Nors ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartys dėl H. Daktaro laiškų skaitymo jau yra pasibaigusios, tačiau advokatas vis tiek siekia, kad jos būtų pripažintos neteisėtomis, nors abejoja, jog teismas priims palankią nutartį.

„Šiuo metu bet koks teisėjas bijos H. Daktarui priimti palankų sprendimą“, - pabrėžė advokatas.

Tuo tarpu ikiteisminį tyrimą dėl Kauno nusikaltėlių padarytų nusikaltimų kontroliuojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis sakė, kad pagrįstai buvo leista tikrinti H. Daktaro gaunamą ir siunčiamą korespondenciją.

Ar pagrįstai ikiteisminio tyrimo teisėjas pareigūnams leido skaityti H. Daktaro laiškus, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vladislavas Lenčikas žada paskelbti ketvirtadienį.

DELFI primena, kad H. Daktaras (Hena) įtariamas labai sunkiais nusikaltimais, įvykdytais 1993-2001 metais. Tarp jų – ir prieštaringai vertinamo verslininko Sigito Čiapo nužudymo organizavimu.

Be to, jis įtariamas organizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko (Mačialka), Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto (Karabaso) nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį (Turistas). H. Daktaras taip pat įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.

Ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams kol kas nepavyko rasti R. Ganusausko kūno.

H. Daktaro byla yra sudėtinga ir didelės apimties, ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl kelių dešimčių nusikalstamų veikų, kurios buvo įvykdytos nuo 1993 metų, be to, įtariama, kad nusikalstamame susivienijime dalyvavo apie keliasdešimt įtariamųjų.

Šiuo metu prokurorai H. Daktarą įtaria dėl 13 nusikalstamos veikos epizodų, yra areštavę visą R. Daktarienės, jos sesers, H. Daktaro motinos Jadvygos Daktarienės ir dar kitų giminaičių turtą.

Parodymus prieš H. Daktarą pareigūnams duoda ne tik su jais sutikę bendradarbiauti nusikaltėliai, bet ir buvę artimi Henos bičiuliai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.