aA
Liepos 11-18 d. Pietų Korėjos Čangvono (Changwon) mieste vykusioje 21-ojoje tarptautinėje biologijos olimpiadoje trečius metus iš eilės visi Lietuvos mokiniai pelnė apdovanojimus.
Iš Korėjos Lietuvos jaunieji biologai sugrįžta su pirmuoju aukso ir bronzos medaliais
© ŠMM

Kaip informuoja Švietimo ir mokslo ministerija, pirmąjį mūsų šalies istorijoje aukso medalį biologijos olimpiadoje laimėjo Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos abiturientas Julius Juodakis (mokyt. Jurga Ališauskienė).

Su bronziniais apdovanojimais sugrįžta Šiaulių r. Bazilionų vidurinės mokyklos abiturientas Mantvydas Lopeta (mokyt. Edita Lopetienė), Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos dvyliktokė Eglė Povilaitytė (mokyt. Vilhelmas Petkevičius) ir Kauno technologijos universiteto gimnazijos vienuoliktokė Emilija Emma (mokyt. Aldona Matiukienė).

Įspūdingą rezultatą pasiekęs J. Juodakis ir dar du Vokietijos atstovai buvo vieninteliai Europos atstovai, atsiimantys garbingiausius apdovanojimus. Šiam jaunuoliui tai jau ne pirmas medalis – praėjusiais metais analogiškoje olimpiadoje Japonijoje jis pelnė sidabro medalį.

J. Juodakis Vilniaus universitete ketina gilintis į molekulinės biologijos mokslus. Taip pat studijuoti Lietuvoje rengiasi ir M.Lopeta bei E. Povilaitytė. E.Emma, pavasarį pelniusi Lietuvai sidabro medalį Europos Sąjungos gamtos mokslų olimpiadoje Švedijoje, ateityje planuoja studijuoti gyvybės mokslus.

Lietuvaičiai olimpiadoje dalyvavo ketvirtąjį kartą, o šiais metais jie varžėsi su atstovais iš 60 valstybių. Mokiniams teko išspręsti per 100 teorinių užduočių bei atlikti keturias praktines užduotis, kurių metu jie ne tik preparavo korėjietiškus vorus, bet ir nagrinėjo vietines augalų ir vabzdžių rūšis, tyrė pelių smegenyse perduodamus signalus. Organizatoriai užduotims buvo pasiruošę puikiai – mokiniai dirbo su naujausia įranga ir priemonėmis.

Komandos vadovai: Vilniaus universiteto docentė dr. Jurga Turčinavičienė, doktorantas Raimondas Šiukšta bei Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro neformaliojo ugdymo organizatorius Paulius L. Tamošiūnas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.